Pokud by se ale dětské sny skutečně splnily, byly bychom národem učitelek. Svou životní profesi si podle ankety Raiffeisen stavební spořitelny totiž s učitelstvím spojovalo hned každé páté děvčátko. Skutečnost je ale výrazně jiná. V České republice je učitelů pouze okolo 2 %, tedy každý 34. ekonomicky aktivní obyvatel.

Zhruba každé deváté dítě si pak vysnilo, že bude umělec. Samo sebe vidělo jako herce, zpěváka, malíře, spisovatele nebo tanečníka.

„Velké oblibě se mezi dnešními dospělými v dětství těšila i představa práce ve zdravotnictví či se zvířaty,“ říká Jitka Jechová z Raiffeisen stavební spořitelny. Podle ní dokonce lékaři, sestřičky a veterináři v žebříčku oblíbenosti předstihli i stálou dívčí touhu po krásných šatech a princích na bílém koni. Po práci v letadle toužilo v dětství 3 % mužů a 5 % žen.

Ideální bydlení? Zámek nebo perníková chaloupka

Děti si ale nesní jen o tom, co budou v daleké budoucnosti dělat. Přemýšlí i o bydlení svých snů. Princezny většinou touží žít v přepychu, najdou se ale snílci, kteří by rádi žili na stromě. „Těžko lze usoudit, zda si princezny představovaly život na zámku či v perníkové chaloupce, jisté ale je, že stejně jako u mnoha povolání i v bydlení si lze svá přání vyplnit,“ komentuje Jitka Jechová. Více než polovina respondentů své dětské sny vidí zpětně jako reálné. A ti, kterým se zatím jejich sny nesplnily? Doufají, že jednou se jim přece jen splní.

Fotogalerie
2 fotografie