Na menších zahrádkách se vyplatí sbírat slimáky ručně. Vyžaduje to pevný žaludek a velkou trpělivost, ale oproti drahým chemikáliím, je to zadarmo. Nejlépe se slimáci sbírají po dešti, ráno nebo večer.

Lov usnadní pasti

Lapejte je do pastí. Je možné je koupit i s návnadou, ale stačí i kelímek nebo uříznutá pet láhev. Ty zakopejte do země tak, aby pár centimetrů vyčnívalo, a jako návnadu do nich nalijte zředěné pivo. Slimáci se otráví alkoholem nebo utopí.

Rostlinky braňte barikádami

Zkomplikujte slimákům cestu za dobrotami. Záhonky obsypejte pískem, vápnem, popelem, drcenými skořápkami nebo třeba jehličím.

Malé rostlinky můžete ochránit »skleníkem« z pet láhve. Na noc je prostě přikryjte petkou s uříznutým hrdlem. Hned ráno ji ale musíte odstranit, aby se rostlina přes den »neupekla«. Stejně tak zabírá i rolička od toaletního papíru.

Zničte jejich úkryty

Nenechávejte na zahradě kupičky posekané trávy nebo plevele, ve kterých se můžou slimáci schovávat. Stejně tak dejte pryč ze záhonů i mulčovací kůru, v níž také hledají úkryt.

Kávový lógr na slimáky zabírá
Autor: profimedia.cz, wikipedia.cz

Připravte jim hostinu

Sbírat slimáky po jednom je fuška. Nalákejte je na hostinu a pak je odstraňte ve velkém. Jako návnada stačí nahnilé ovoce nebo zelenina. Dobře se slimáci vábí i na psí nebo kočičí granule.

Vsaďte na kachnu

Pokud máte prostor pro chov drůbeže, pomůže vám se slimáky kachna, která se jmenuje indický běžec. Pro tu jsou i dospělí slimáci vyloženě pochoutkou.

Protislimáčí babské rady

* Bylinky - olemujte záhony voňavými bylinkami, které slimákům nechutnají. Vhodná je šalvěj, tymián, hořčice, kerblík nebo levandule.

*Lógr - posypte obvod záhonu pilinami a ty pokropte kávovým lógrem. Slimáky to odpudí nebo na lógrovém koberečku pojdou.

Indický běžec je snad jediným zvířetem, kterému slimáci vysloveně chutnají
Autor: profimedia.cz, wikipedia.cz
* Tuhý podpalovač - nebo i suchý líh rozdrťte na prášek a nasypte ho na oblíbená slimáčí místa. Sežerou ho a zahynou.

* Ovesné vločky - zkuste záhony obsypat ovesnými vločkami. Přežraní slimáci prý nabobtnají a pojdou.

* Kvasnice - droždí slimákům voní, a tak je nalákejte na roztok z vody, kvasnic a trochy cukru, který nalijte do kelímků zakopaných do země. Slimáci se v něm utopí.

* Saze - rozsypejte okolo záhonů saze. Plži je prý nesnášejí, a tak se těmto záhonům vyhnou.