V posledních letech se grilování stalo jednou z nejoblíbenějších letních víkendových činností Čechů. Ugrilovat si steak, klobásy či zeleninu tak patří k příjemnému odpočinku. Podle výsledků ankety Češi v drtivé většině nejraději grilují maso (69 %), za kterým s výrazným odstupem následují klobásy (10 %), ryby (8 %), špekáčky (6 %), které spíše opékají u ohníčku, dále sýry (4 %) a na posledním místě zelenina (3 %).
Také jste dostali chuť na pořádný steak? Pokud ano, zkuste neobyčejný grilovací recept a dopřejte Vašim chuťovým pohárkům nevšední zážitek! Odpovídejte ve velké anketě „Tak griluje Česko“ a vyhrajte jednu z třiceti nákupních poukázek do prodejen Kaufland!
Více na http://www.kaufland.cz/grilovani
Hovězí steak s karamelizovaným česnekem a šalotkou ve vinné redukci na křupavé topince
Ingredience
(4 porce)
- 4 ks hovězího steaku à 200 g
- olivový olej,
- tymián, mořská sůl
- máslo
Postup: Hovězí steak potřeme olejem, přidáme snítku tymiánu a pečeme na grilu nejprve prudce. Zatáhneme ze všech stran a pak zvolna dopečeme na požadovaný stupeň propečení. Na závěr osolíme a potřeme máslem.
Karamelizovaný česnek a šalotka:
- 12 stroužků česneku
- 12 ks menší šalotky
- olivový olej
- čerstvý rozmarýn
- cukr, sůl
- červené víno, vinný ocet
Postup: Celou šalotku, stroužky česneku a pár snítek rozmarýnu opečeme dozlatova na oleji. Přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Poté zalijeme vínem a zvolna redukujeme na medovou konzistenci. Dochutíme solí, cukrem a vinným octem.
Podáváme na topince z chleba opečené nasucho nebo s bílým pečivem.