Olivový olej je jedním z nejzdravějších a nejvíce žádaných olejů vůbec. Jde o stoprocentní přírodní produkt, který přináší především kulinářský zážitek – můžete ho použít do salátů, na smažení, grilování, při pečení koláčů. Olivový olej je výjimečně lehký a jemný a jídlu dodá jedinečnou chuť.

Jak se liší?

Stejně jako víno, i oleje se degustují a klasifikují, mají svoje charakteristiky - například hořkost, pikantnost, sladkost, ale třeba i vady, jako kovovou chuť. Některé jsou jemnější nebo naopak výraznější a můžou mít také příchutě mandlí, zelených jablíček, česneku, bazalky apod.  

Vylepší každý pokrm

Přidáním pár kapek olivového oleje zvýrazníte chuť spousty jídel. Zkuste jím potřít pizzu, zakápněte rizoto, nalijte trošku do polévky. Nebo si vychutnejte středomořskou snídani s rajčetem a krajícem voňavého chleba potřeného olejem  a posypaného bazalkou.

Druhy olivového oleje

Extra panenský

Jinak také extra virgin je extraktem z čerstvých oliv nejvyšší kvality, proto je nazýván králem mezi olivovými oleji. Získává se zásadně mechanickým lisováním bez použití chemie. Extra panenský olej je nositelem všech zdraví prospěšných látek, vitaminů, antioxidantů a polyfenolů (přírodní

Do olivového oleje se nakládá spousta druhů zeleniny i koření
Autor: profimedia.cz
antioxidanty). Je vhodný pro studenou i teplou kuchyni.

Olivový olej

Olivový olej je směs rafinovaného (tzn. chemickými procesy upraveného) olivového oleje a panenského olivového oleje. Díky jeho vlastnostem (mj. je chuťově neutrální) a jemnější olivové vůni se doporučuje na tepelnou úpravu pokrmů, na dušení či smažení.

Sansa neboli Pomace

Je olej získávaný z olivové drti, odpadu, který zbude po prvním vylisování olejů (slupky, dužina, pecky). Olej se získává z těchto zbytků pomocí rozpouštědel, prochází procesem rafinace a zmixuje se s nepatrným procentem panenského olivového oleje. Prodává se také pod názvy „Olio di Sansa di oliva“ nebo „Pomace oil“ alebo „Orujo“. Na žebříčku kvality stojí nejníže. Lze jej použít pouze na vaření a smažení, nikoliv ve studené kuchyni.

Na čem závisí kvalita?

  • Na stavu plodu v olivovém háji, na stupni jeho zralosti v době sběru a na druhu.
  • Na času mezi sběrem a zpracováním olivy. Odtržená oliva se díky své kompozici tuku a oleje znehodnotí velmi rychle, klidně i za 48 hodin.
  • Na rychlosti, čistotě a mírných teplotách v průběhu procesu transformace.
  • Na správném scezení už získaného oleje a jeho správném uskladnění
    Ten pravý olivový olej vznikát lisováním oliv
    Autor: profimedia.cz
    ve sklepě: musí být chráněn před světlem, ve stálé teplotě, na chladnějším, ale suchém místě, v co nejmenším kontaktu s kyslíkem, nejlépe v nádobách z nerezavějící oceli.

Co jste možná nevěděli...

Olivový olej se začíná přepalovat až při teplotě 210 C, takže je velice vhodný při tepelné úpravě pokrmů. Až do této teploty si zachovává všechny nutriční hodnoty.

• Při přípravě salátů přidávejte olej dřív než sůl. Extra panenský olej zeleninu jemně obalí a ta pak nepustí vodu.

• Extra panenský olej při restování nerozehřívejte. Ingredience vkládejte do studeného oleje, zabráníte tak jeho přepálení.

• Olivové oleje bychom měli skladovat na temném a suchém místě při teplotě do 20 C, například v odvětrané spíži nebo vyšších patrech ledničky. Případné zakalení nijak nezhoršuje jejich kvalitu.

 

O dalších druzích olejů čtěte ZDE