1) Rozmrazuje volně

Pokud jste maso nakoupili dříve a strčili ho do mrazáku, nechte ho rozmrznout buď přes noc v lednici, nebo při pokojové teplotě. Rozhodně nepoužívejte mikrovlnku!  Maso by úplně změnilo chuť.

2) Bez marinády to nejde

Grilované maso bez marinády to je jako Čech bez piva. Bez ní to zkrátka nejde. Můžete ji buď koupit hotovou, nebo si připravit domácí. Stačí jen olivový olej, bylinky nebo koření. Pozor, marináda by měla bít jednoduchá, aby jen podtrhla chuť masa a přitom ji nepřebila.

3) Uležení je důležité

Všechno potřebuje svůj čas, stejně i maso na gril. Nemá smysl jej potřít marinádou a hned ho šoupnut na rošt. Maso by se mělo v marinádě rozležet ideálně 24 hodin, aby do sebe natáhlo vůni a chuť. Pokud grilujete neplánovaně, nechte ho uležet alespoň tři hodiny.

4) Marinádu setřete, aby nekapala

Na rošt rozhodně nepokládejte maso obalené ve vrstvě marinády. Bude stékat, prskat a ještě se připalovat. Právě v připáleninách vznikají rakovinotvorné látky. Marinádu proto z masa lehce otřete.

5) Pomůže tácek
Aby vám maso chutnalo, musíte si ho pořádně připravit a nic neuspěchat!
Autor: scom

Pokud i tak se vám zdá, že to příliš prská a bojíte se, že se spálíte, rozhrňte uhlíky na obě strany a doprostřed vložte hliníkový grilovací tácek. Mastnota i marináda bude stékat tam a můžete s tím maso znova potírat.

6) Solit až na talíři

Sůl vytahuje z masa šťávu a to je pak suché a »žvýkací«. Solte proto až před podáváním masa na talíř. Pozor! Mnoho již hotových grilovacích směsí sůl obsahuje.

7) Nejlepší je prorostlé

Vepřová krkovička je ideální na grilování.  Maso totiž nebude vysušené jako podešev, ale pěkně šťavnaté. Tloušťka masa je ideální kolem 1,5 cm. Pokud grilujete »flákotu« hovězího, měl by mít steak dva až tři cm. Na gril se také výtečně hodí kuřecí a rybí maso.

8) Pozor, na teplotní šok

Maso vyndejte z ledničky zhruba dvě až tři hodiny před grilováním. Nedávejte ho na rošt studené, aby nedostalo teplotní šok. Když bude mít pokojovou teplotu, lépe se propeče a navíc se v něm stihnou rozvonět a rozložit všechny dobroty z marinády. Neplatí to pro ryby, které by se rozpadly, takže ty grilujte hned z lednice.

9) Nedělejte tlačenici

Kuřecí maso se griluje chvíli, výjimku jsou kuřecí stehna i s kostí, která potřebují takřka třičtvrtě hodiny
Autor: scom
Nesnažte se ugrilovat všechno na ráz, abyste uspokojili všechny strávníky. Jen ať si počkají. Maso totiž musí mít při opékání prostor, gril zaplňte maximálně ze tří čtvrtin. Nejprve ho na chvíli vložte doprostřed grilu, kde je největší žár, aby se zatáhlo a nepouštělo šťávu, pak maso přemístěte na okraj grilu a na mírném žáru dodělejte.

10)  Ne oheň, ale uhlíky

Maso grilujte nikoliv na přímém ohni, ale na teplu, které sálá z uhlíků. Ty proto nechte rozžhavit zhruba 40 dopředu tak, aby na nich byla bílá vrstva. Vepřové a hovězí maso grilujte zhruba 5 až 10 minut, ryby a kuřecí prsa 10 minut, pstruh o dvě minuty více a nejdéle se připravují kuřecí stehna i s kostí. Ty potřebují až 35 minut.