Díky šestnáctileté historie soutěže Mattoni Grand Drink je možné sledovat vývoj trendů v míchání koktejlů. Letošní cenné vítězství vybojoval šéfbarman baru Oblaca Achim Šipl s drinkem Walu Forever Young, který porotu nadchl zajímavou úpravou i nevšední chutí. A také tím, že Achim Šipl vsadil na netradiční suroviny. V receptuře se skvěle doplňují rebarborový a paprikový fresh s perlivou minerální vodou Mattoni. Právě ta je stěžejní ingrediencí, kterou musí obsahovat všechny koktejly míchané v rámci soutěže. Druhou podmínkou je nízká kalorická hodnota celého drinku, každý koktejl by měl odpovídat současným trendům a přinést také inovaci.

Walu Forever Young.
Autor: KMV

„Můj drink nabízí lehkou infuzi ovocného čaje ve spojení se sezonní rebarborou, pro zvýraznění chuti jsem použil netradiční červený paprikový fresh. Je to v podstatě takový nealkoholický bitter. A na okraj skleničky jsem připravil na pohled i chuť zajímavou krustu z lyofilizovaných malin, které ve spojení s drinkem nabízí další fázi chuti. Jedná se tedy o dvoufázový drink obsahující navíc antioxidanty z papriky a rebarbory, která rovněž podporuje trávení,“ vysvětlil Achim Šipl.

Mattoni letos slaví 140 let od založení společnosti, finální úprava drinku proto měla umocnit slavnostní vyznění. „Pro vyzdvižení významnosti výročí jsem použil potravinářské zlato, které dělá drinku nádhernou strukturu a opaleskuje. Ve spojení s celkovým designem koktejlu je to skutečně drink vhodný pro každou slavnost. Navíc bublinky minerální vody Mattoni vynášejí na povrch příjemnou vůni ovocného čaje s příchutí borůvek a třešní v lehce pikantním paprikovém oparu,“ dodal oceněný barman.

Vítězové - zleva David Štangler, Achim Šipl a Markéta Hourová.
Autor: KMV

Druhé místo obsadil David Štangler s drinkem Mattoni 140, z třetí příčky se radovala Markéta Hourová s drinkem Mattoni detox.

3. Mezinárodní mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů - Mattoni Grand Drink, na němž bude Achim Šipl reprezentovat Česko, proběhne 17. srpna a je v letošním roce součástí kongresu Mezinárodní barmanské asociace „International Bartenders Association (IBA)“, jenž se uskuteční ve dnech 16. - 22. srpna 2013 v Praze.