Přestože špenátem »otřásl« skandál s desetinnou čárkou, který prý omylem posunul obsah železa do závratných výšin, je špenát skutečně zdravý. Výzkumy prokázaly, že působí jako prevence proti rakovině neb že pomáchá předejít degeneraci oční sítnice.

Jiří Středa, šéfkuchař restaurace Grund Resort Golf&Ski
Autor: Grund Resort Golf&Ski
Špenát se dá konzumovat na mnoho způsobů. Tři recepty připravil speciálně pro čtenáře blesk.cz šéfkuchař restaurace Grund Resort Golf&Ski Jiří Středa. „Každý půlrok v restauraci máme nový jídelní lístek a každý měsíc speciální menu zaměřené na jednu aktuální surovinu. Po chřestu nabízíme celý červen právě špenát,“ dodal šéfkuchař.

Losos se špenátovým pestem a domácím chlebem

Suroviny: 500g lososových filetů, 50g čerstvého kopru, 1kg hrubé mořské soli, 100g cukru krupice, 1 dcl pomerančová šťávy a kůry, 300g lisového špenátu, 100g piniovcýh ořechů, 100g parmezánu, 200ml olivového oleje, 500g mouky hladké, 1 ks droždí, 50g bylinek (různé druhy dle chuti), 500 g cherry rajčátek, 50 g bazalky

Losos se špenátovým pestem a domácím chlebem
Autor: Grund Resort Golf&Ski
Postup na přípravu lososu: Losos filet si očistíme, pinzetou vyndáme kosti. Nasekáme si čerstvý kopr a celý filet v něm důkladně obalíme. V misce si připravíme směs z hrubé soli, cukru a pomerančové šťávy a kůry. Směsí zasypeme filet lososa ze všech stran a necháme 2 dny v lednici. Po dvou dnech očistíme z filetu sůl a cukr tak, abychom měli jen čistý filet s koprem. Lososa nožem nakrájíme na tenké plátky. Listy špenátu si důkladně omyjeme a ve vroucí vodě lehce z blanšírujeme a ihned vložíme do ledové vody. Listy společně s nastrouhaným parmazánem, ořechy, olivovým olejem mixujeme v pesto. Dochutíme solí.

Postup pečení domácího chleba: Mouku společně se lžicí soli a sušeným droždím si nasypeme do mísy, zalijeme množstvím vlažné vody, přidáme nasekané bylinky a zpracujeme v těsto. Necháme 2 hodinky kynout a poté vyválíme z těsta chléb ve tvaru ciabbatty. Pečeme ve vyhřáté troubě na 220C cca 30 minut

Postup konfitování rajčat: Cherry tomaty si vložíme do olivového oleje společně se snítkou čerstvé bazalky a pomalu konfitujeme - pomalé vaření při mírné teplotě.

Špenátové cappuccino s česnekovými krutóny

Suroviny: 0,5 l mléka, 200g másla, 100ml smetany, 300g hladké mouky, 300g listového špenátu, 4 stroužky česneku, muškátový květ, 100 ml olivového oleje, 150 g zakysané smetany, 4 ks bílého chleba

Špenátové cappuccino s česnekovými krutóny
Autor: Grund Resort Golf&Ski
Postup na přípravu cappucina: Na másle si orestujeme česnek (2 ks), mouku a zalijeme mlékem, necháme povařit. Polévku zjemníme smetanou a přidáme očištěný špenát. Krátce povaříme a rozmixujeme. Dochutíme solí.

Postup na přípravu krutónů: Na olivovém oleji společně s prolisovaným česnekem (2 ks) si orestujeme nakrájený chléb velikosti krutónu.

Před podáváním polévku našleháme mixérem, vlijeme zakysanou smetanu a vhodíme krutóny.

Konfitovaná vepřová líčka se špenátovou nádivkou a pečenou zeleninou

Suroviny: 800g vepřových líček, 1k sádla, 50 g rozmarýnu, 200 ml omáčky demi glacée, 500 g listoévho špenátu, 250 g zakysané smetany, 400 g listového těsta, 200 g od každého druhu - mrkve, celeru, petržele, 100 g slaniny, 100 g másla, 2 dcl mléka, 2 ks bobkového litu

Postup pečení líček: Očistíme je a vložíme do rozpuštěného sádla s rozmarýnem. Pomalu konfitujeme při teplotě 80 °C do měkka. Před podáváním si líčka vyjmeme ze sádla a v omáčce demi glacée si lehce prohřejeme.

Konfitovaná vepřová líčka se špenátovou nádivkou a pečenou zeleninou
Autor: Grund Resort Golf&Ski

Příprava špenátu: Čerstvé listy si omyjeme a na másle lehce orestujeme. Přidáme hustou zakysanou smetanu a dochutíme solí. Listové těsto si na pomoučeném stole vyválíme, vložíme špenátovou náplň a zatočíme a pečeme jako klasická jablečný závin do zezlátnutí.

Příprava zeleniny: Na másle si orestujeme očištěnou a nakrájenou kořenovou zeleninu, bobkový list a slaninu. Restujeme do zlato hněda jako základ na svíčkovou. Po orestování zalijeme mlékem a krátce povaříme. Zeleninu přendáme do mixéru a vymixujeme v hladké pyré.

Fotogalerie
4 fotografie