Lentilkový dort

Suroviny na těsto: 4 vanilkové pudinky, 4 vejce, 20 dkg cukru krupice, 1/2 pytlíku prášku do pečiva Na krém: 125 ml polotučného mléka, 1/2 lžíce hladké mouky, 100 g rozpuštěné čokolády, 250 g změklého másla, 6

Lentilkový dort
Autor: Nestle
polévkových lžic cukru krupice, Lentilky

Postup: Ušlehejte cukr a vejce, vsypte prášek do pečiva a pudink a znovu vyšlehejte. Těsto nalijte do dortové formy (vymazané máslem a vysypané moukou) a pečte na 160° C přibližně 40 minut. Po dopečení nechte vychladnout.

Mezitím si připravte krém: Z mléka a hladké mouky uvařte kaši a do ní přidejte čokoládu, máslo a cukr. Vyšlehejte do krému a nechte ztuhnout v lednici. Vychladlý korpus dortu rozřízněte napůl a mezi díly natřete maximálně polovinu krému. Spojte oba díly korpusu a celý dort potřete zbylým krémem. Jako poslední přichází na řadu vaše fantazie a spousta lentilek, kterými dort ozdobíte.

Jahodový motýl

Suroviny na těsto: 3 vejce, 150 g cukru, ½ lahvičky rumového aroma , 180 g hladké mouky, 1 lžíci kakaa, ½ balíčku kypřicího prášku, 80 g změklého másla, 300 g nadrobno nakrájené rebarbory. Na krém: 250 ml zakysané smetany, 5 lžic moučkového cukru, šťávu ze dvou citrónů, 250 ml smetany

Jahodový motýl
Autor: Dr. Oetker, Hera, Nestlé
ke šlehání, 1 balíček želatinového ztužovače. Na ozdobení: 500 g jahod, 1 balíček čirého dortového želé , 250 ml vody

Postup: Vyšlehejte vejce s cukrem a rumovým aroma do pěny. Mouku smíchejte s kakaem a kypřicím práškem, prosejete do pěny, přidejte máslo a promíchejte. Nalijte do vymazané a vysypané formy. Poklaďte kousky rebarbory. Pečte asi 35 minut v předehřáté troubě.

Na krém smíchejte zakysanou smetanu s moučkovým cukrem a citrónovou šťávou. Vmíchejte vyšlehanou smetanu a želatinový ztužovač. Natřete na vychladlý korpus a na 2 hodiny dejte do ledničky. Až po ztuhnutí krému vyjměte dort z formy, rozkrojte na dvě části a zakulaceným okrajem dejte k sobě, vzniknou tak křídla motýla. Ozdobte jahodami a polijte želém. Nechte hodinu ztuhnout v ledničce.

Bílý Míša

Suroviny na těsto: 150 g měkkého rostlinného tuku, 200 g cukru, 5 vajec, 250 g mouky, 50 g bramborového škrobu, 2 lžičky prášku do pečiva, 100 g kakaa. Na ozdobení:1 velkou čokoládovou polevu (200 g), 1 bílou čokoládovou polevu (100 g), bonbony

Bílý míša
Autor: Dr. Oetker, Hera, Nestlé
Postup: Změklý tuk utřete s cukrem, přidejte pět vajec. Smíchejte mouku s práškem do pečiva a kakaem a nakonec přidejte tuk. Těsto vlijeme do dortové formy. Pečeme na 180° C asi 50 minut. Dort nechte zchladnout a rozkrojte na dvě poloviny.

Ve vodní lázni si rozpusťte polevy. Spodní část dortu polijte tmavou polevou a posypte cukrářskými dekoracemi. Z druhé poloviny korpusu vyřízněte tvar medvědí hlavy a uší, potřete bílou polevou. Po zatuhnutí obou polev dejte hlavu medvídka na spodní díl korpusu s tmavou polevou. Zbytkem tmavé polevy dokreslete medvídka a nakonec ho dozdobte bonbony.

Veselý myší dort

Budeme potřebovat:

Suroviny na těsto: 3 vejce, 1 balíček vanilínového cukru , 100 g moučkového cukru, 120 g hladké mouky, 1 vrchovatou lžíci kypřicího prášku do pečiva , 40 g rozpuštěného másla. Na jahodovou náplň: 200 g nadrobno nakrájených jahod, 2 nadrobno nakrájené broskve, 2 lžíce citrónové šťávy, 2 vrchovaté lžíce moučkového cukru, 2 balíčky čirého Dort-želé , 2 lžíce jahodové marmelády. Na tvarohovou náplň: 250 g polotučného tvarohu, 50 g moučkového cukru, 2 balíčky vanilkového cukru , 2 lžíce citrónové šťávy, 500 ml smetany ke šlehání, 1 balíček želatinového ztužovače , 100 ml vody. Na ozdobení: asi 10 jahod, 1 kostku čokolády na vaření

Veselý myší dort
Autor: Dr. Oetker, Hera, Nestlé
Postup: Vyšlehejte vejce, vanilínový a moučkový cukr elektrickým šlehačem. Přidejte mouku smíchanou s kypřicím práškem, máslo a vše na nejnižším stupni vyšlehejte. Těsto vylijte do dortové formy (průměr 26 cm). Uhlaďte a dejte do předehřáté trouby na 180 °C péct na 20 minut.

Po upečení nechte vychladnout. Korpus podélně překrojte, spodní díl dejte na podnos a kolem korpusu upevnětee očištěný okraj formy.

Na přípravu ovocné náplně smíchejte nakrájené ovoce, citrónovou šťávu, cukr a dortové želí a nechte asi 20 minut stát. Přidejte 250 ml vody a za míchání přiveďte k varu. Odstavte, nechte zchladnout a nalijte na spodní část korpusu. Přiložte druhý díl korpusu a opatrně přimáčkneme. Vložte na 1 hodinu do ledničky.

Na přípravu tvarohové náplně smíchejte tvaroh, cukr, vanilkový cukr a citrónovou šťávu. Smetanu vyšlehejte do tuha a přimíchejte do náplně. Želatinový ztužovač připravíme s vodou a přimícháme do náplně. 1 lžíci náplně nchte stranou. Korpus potřete jahodovou marmeládou, poté tvarohovou náplní a uhlaďte.

Na ozdobení vytvoříte myšky tak, že z každé jahody odkrojíme stopku, poté ukrojíme 2 kolečka. Jahodu nahoře naříznete a vložte kolečka jako uši. Očka a čumáček vytvoříte pomocí párátka ze zbylé tvarohové náplně a roztopené kostky čokolády. Dort nechte 2 hodiny v lednici ztuhnout.

Barevný cheesecake

Suroviny na těsto: 50 g rostlinného tuku, 120 g mouky, 80 g krystalového cukru , 2 vejce, 1/2 lžičky prášku do pečiva. Na náplň: 700 g krémového sýru (mascarpone, žervé, může být i tvaroh), 20 g želatiny, 1/2 šálku mléka, 3 vejce, 160 g krystalového cukru, 125 g Hera máslová příchuť, ovocné želé bonbony, barevnou želatinu na polevu dortu

Postup: V teplé vodě rozpusťte želé bonbony. Každou barvu zvlášť. Nechte

Barevný cheescake
Autor: Dr. Oetker, Hera, Nestlé
vychladnout a nakonec vložte do lednice, aby hmota úplně ztuhla. Před přidáním do dortu ztuhlou želatinu nakrájejte na kostky. Příprava dortu. Rozšlehejte vejce s cukrem, přidejte mouku, prášek do pečiva a měkký rostlinný tuk. Vše vypracujte do hladkého těsta. Těsto vlijte do předem připravené dortové formy o průměru 26 cm. Pečte asi 20 minut na 180° C.

Příprava sýra. Namočte želatinu v polovině šálku studeného mléka a nechte nabobtnat. Rozšlehejte vejce s práškovým cukrem. Přidejte sýr a měkký rostlinný tuk. Vyjměte ztuhlé želé z chladničky a nakrájejte na kostičky. Nalijte želatinu do vroucí vody (cca 1/3 šálku) a zahřívejte do rozpuštění. Přidejte několik lžic z tvarohu. Připravenou želatinovou směs promíchejte se zbytkem sýra.

Na korpus dejte polovinu náplně, posypte kostkami želé a zakryjte zbytkem náplně. Nechte 20 minut v chladničce. Nakonec polijte barevnou želatinou a nechte přes noc v chladničce.

Fotogalerie
5 fotografií