„Výběr sklenice, do kterých je víno naléváno, rozhodně není radno podceňovat. Aby výsledná chuť vína opravdu vynikla, měla by sklenice splňovat několik základních vlastností. V prvé řadě by mělo jít o tenkostěnnou sklenici vyrobenou z čirého skla bez okrasných maleb nebo ozdobného broušení. Pouze pak lze správně posoudit barvu a čistotu vína,“ říká Filip

Filip Jantač
Autor: Global Wines
Jantač z Global Wines.

„Je důležité, aby mezi vašimi ústy a vínem byla co nejtenčí překážka. Tak bude víno lépe lahodit vašim chuťovým pohárkům,“ dodává Jantač. A jak se sklenice při pití vína drží? V žádném případě za stěny, protože by se víno zbytečně zahřívalo, ale právě za stopku.

Flétna na šumivá vína

Flétna je na šumivá vína a sekt
Autor: Global Wines
Pro servírování šumivých vín je ideální tvar sklenice zvaný „flétna“. Tato vysoká, štíhlá a k vrcholu zúžená sklenice má schopnost udržet nižší teplotu nápoje a dá vyniknout perlení vína.

Tulipán pro milovníky bílého vína

Bílé víno patří do tulipánu
Autor: Global Wines
Pokud jste milovníky bílého vína, a to jak suchého, tak sladkého, určitě si pořiďte sklenici typu „tulipán“. Tento mírně protáhlý typ sklenice, jenž dokáže udržet nižší teplotu vína, se zužuje směrem k hrdlu, aby kumuloval vůni vína. Ovšem má vyhnutý okraj, přes který se z bílého vína lépe do nosu uvolňují aromatické sloučeniny.

Červené v balonu

Do balonu lejte červené
Autor: Global Wines
Pro servírování červeného vína je naopak vhodná sklenice typu „balon“, jež se vyznačuje kulatým tvarem a otevřenějším hrdlem. Pro červená vína je totiž důležitý větší styk se vzduchem, což tedy odpovídá větší ploše hladiny vína ve sklence. „Červené víno tak přichází do kontaktu s větší plochou skla, a tak se snadněji zahřívá. Tato sklenice napomáhá lepšímu vnímání vůně vína,“ uzavírá Jantač.