Zatímco bytová družstva a organizace mají kontroly povinné, obyčejným domácnostem zákon žádné kontroly nenařizuje. Neznamená to ale, že do rodinného domku, či bytu, servisní firma vůbec nemusí. Už kvůli vašemu zdraví a bezpečí na ně nezapomínejte.

„Při škodní události způsobené plynem pojišťovně v běžných domácnostech stačí revizní zpráva z procesu kolaudace, pravidelnou servisní kontrolu spotřebičů ale doporučujeme,“ říká Petr Milata z ČSOB pojišťovny.

Rodinný dům, byt

Pokud v domě nepodnikáte, žádné zákonné lhůty pro kontroly plynu nemáte. Limity ale nastavují kupříkladu výrobci spotřebičů (sporáky, karmy, kotle), kteří kvůli záruce často vyžadují odbornou instalaci a doporučují pak následné kontroly a čištění zhruba jednou za dva roky.

Také pojišťovny, aby zaplatily v případě havárie, vyžadují pravidelnou údržbu spotřebičů a rozvodů. „Podle energetického zákona platí povinnost udržovat odběrné plynové zařízení v takovém stavu, aby se nestalo příčinou ohrožení života, zdraví či majetku osob,“ upozorňuje Milata. U plynových kotlů s vývodem do komína platí pro domácnosti i povinnost každoročního odborného čištění a prohlídky komínů.

Organizace a bytová družstva

Podnikatelé a družstva mají ze zákona povinnost provádět jednou za tři roky revizi plynových spotřebičů a rozvodů a jednou ročně provést jejich kontrolu. Certifikovaný revizní technik jednou za tři roky prohlédne uzávěry, rozvody od hlavního uzávěru po uzávěry plynoměrů a spotřebiče a vydá revizní zprávu.

Každý rok musí proběhnout i kontrola, zda spotřebiče splňují bezpečnost práce a požadavky požární ochrany. U bytových domů se to týká pouze společných prostor a spotřebičů. Kontrolu uvnitř jednotlivých bytů už si ale musí majitelé zajistit sami.