Stejně jako je pro stavitele nejdůležitější stavební materiál, pro lidské tělo jsou základním a nepostradatelným prvkem právě bílkoviny. Proto by měly být ve stravě dostatečně zastoupené.

Příjem kvalitních zdrojů bílkovin je pak ještě důležitější v případě, že držíte redukční dietu. Když máte totiž snížený energetický příjem, tělo začne pokrývat své energetické potřeby právě bílkovinami.

Nejvíc rostlinných bílkovin, které mají spousty vlákniny a nízký obsah tuků, najdete v luštěninách a výrobcích z nich, jako je například sojové maso, tofu či tempeh. Jejich výživová hodnota je ale nízká.

Vajíčka jsou ideální

Druhým typem jsou bílkoviny živočišného původu. Jejich zdrojem je maso, zejména drůbeží, dále mléčné produkty, šunka s vysokým podílem masa, ryby a také vejce.

„Vajíčka můžeme podle vědců považovat za ideální potravinu. Mají v sobě totiž obrovské množství živin a přitom obsahují jen asi 80 kalorií. Kromě vitamínů A a řady B obsahují i minerály, lecitin a taky velké množství proteinů, které jsou bohaté na esenciální aminokyseliny, jež organismus potřebuje pro zdravý vývoj a obnovu buněk,“ říká docentka Kamila Míková z Ústavu analýzy potravin a výživy.

Nepřejídáte se

Nedávné průzkumy amerického Rochesterova centra pro obezitu navíc říkají, že snídání vajec pomáhá omezit energetický příjem během zbytku dne až o 400 kalorií. Vejce se skvěle hodí pro přípravu snídaně, odpolední svačinky nebo večeře.

Vařená i v krabici

Vadí vám, když vajíčko při vaření praskne, rozbije se už v tašce s nákupem nebo vám část skořápky spadne na pánev? Už se nemusíte rozčilovat. Na trhu seženete Chytrá vejce v praktické krabičce, takže pokud dostanete chuť na palačinky, vezmete krabičku, otevřete a určený počet vajec si nalijete do misky. Že máte raději vařená vejce? Tak i na to výrobci mysleli a připravili vařená a již oloupaná vejce, u kterých nehrozí, že by při nakrojování vypadl žloutek.

Tip na rychlou večeři: Krémová míchaná vejce se sušenými rajčaty

Rychlá, chutná a zdravá večeře
Autor: Framagro
Co potřebujete: 1/2 cibule, 2 lžíce másla, 125 g vaječné melanže nebo 2 až 3 vejce, lžíce zakysané smetany, 5 až 6 sušených rajčat v oleji, sůl

Postup: Na másle osmažte nadrobno nakrájenou cibulku. Rajčata nakrájejte nebo natrhejte na menší kousky. Na cibulku nalijte melanž, osolte, přidejte lžíci smetany a míchejte asi půl minuty. Poté sejměte ze sporáku a nechte dojít na horké pánvi, aby vejce zůstala krémová. Podávejte posypané sušenými rajčaty a s bílým pečivem.