Velikonoce - mísí se v nich i pohanské rituály, které oslavují život a znovuzrození (příchod jara). Šlehání metlou a polévání žen, které mužům na oplátku darují vejce, je vlastně symbolickým aktem oplodnění.

Beránek – peče se jako symbol obnovy života: Jan Křtitel zvolal: »Hle Beránek Boží, který snímá hříchy světa! «. Moderní pojetí svátku přikazuje, že si člověk na velikonoce má koupit něco nového na sebe, aby ho »nepokakal beránek«…

Zajíček, který nosí dobroty – zvyk se k nám dostal z Německa začátkem minulého století. Zajíc je už v bibli symbolem chudoby a čistoty.  Dětem nosí dobroty patrně proto, že kvůli absenci očních víček zajíc nemůže zavřít oči, takže má patrně dost času na nadílku…

Kraslice – jde o symbol života, plodnosti a růstu. Přisuzovala se jim nadpřirozená moc, která se zvyšovala jejich obarvením nebo připojením ornamentu. Významnou roli má červená barva vajec – barva krve.

Zajíček »nikdy nespí«, akž emáa si čas roznášet dětem dobroty
Autor: profimedia.cz

Pomlázka – spletené proutí je symbolem jarní síly a života. Ženy se šlehají, aby byly zdravé, veselé, plné síly. Používání pomlázky se ale krajově velmi lišilo, mnohde se neužívala vůbec!

Oblévání - tu dívku, kteoru při pochůzce po staveních, našli mládenci ještě v posteli, mohli polít vodou. Dívky tuto kratochvíli mohly mladíkům oplatit druhý den.

Adonisova zahrádka - květníček nebo ošatka s naklíčeným osením, které je symbolem jarního probouzení. Adonis v bájích symbolizoval koloběh života přírody, počátek na jaře a uhynutí na podzim.

Hrkačky a řechtačky - v období do Zeleného čtvrtka až do Bílé soboty, kdy utichají kostelní zvony, nahrazovaly jejich zvuk. Zároveň jejich pronikavý rachot vyhání zimu.

Jarní osení neboli Adonisova zahrádka
Autor: Profimedia.cz
Mazanec – symbol slunce. Dříve šlo o nesladké pečivo připravované ze sýra a hodně vajec, sladká podoba těsta mívala tvar kříže

Jidášky - pečivo z bílé mouky a medu ve tvaru válečku, který symbolizuje provaz, na němž se Jidáš oběsil. Prozaičtější lidový výklad praví, že hospodyním bylo líto zbytků těsta a dětem pekly malé figurky a zvířátka pro potěšení.

Zapomenuté zvyky

  • vysypávání ornamentů na zápraží pomocí hrnku či květináče a písku či vody
  • zdobení oken květinovými vzory s pomocí seříznutého mýdla