Za prstýnky

Prstýnky vybírejte ze stříbra, titanu nebo chirurgické oceli. Jestli trváte na zlatých, zalovte v šuplících po starých špercích a doneste je k zlatníkovi, ušetříte tak za materiál. Cenu zvyšuje i rytina na vnitřní straně prstýnku, jestli tedy musíte počítat každou korunu, počkejte s rytinou až po svatbě (nebo ji vynechte úplně). Další variantou je, že prstýnek bude mít jen žena, muži jej stejně většinou nenosí a leží doma v šuplíku.

Za místo

Romantické zámky, hrady nebo hotely sice lákají krásnou atmosférou, ale musíte platit za pronájem. Co se vzít pod širou oblohou na zahradě u restaurace, kde bude probíhat hostina? Nebo obřad udělejte na louce, stačí to jen nahlásit matrice a domluvit se, aby za vámi oddávající přijel. Jestli si budete pronajímat salonek nebo obřadní síň, snažte se vyhnout sobotě, vzhledem k tomu, že jde o nejvíc žádaný termín, jsou i poplatky za pronájem prostor nejvyšší. V restauraci nebo hotelu se nestyďte se zeptat se na

Snubní prstýnky můžete mít i z chirurgické oceli. Zamyslete se, zda je vůbec budete nosit.
Autor: profimedia.cz
pozornost podniku. Některé restaurace a hotely nabízejí dort, květinovou výzdobu, nebo svatební apartmán zdarma.

Za šaty

Obecně platí, že nejlevněji vás vyjdou šaty z jednoduché látky, které si necháte na míru ušít od šikovné švadleny-známé. Do teplých letních dnů se hodí svatební šaty v délce po kolena, případně do tří čtvrtin lýtek, které vyjdou levněji. Méně látky se spotřebuje i na šaty s odhaleným, hlubokým výstřihem na zádech, který je navíc trendy! Jestli budete vybírat šaty z půjčovny, obětujte tomu čas a projděte si několik salonů, jejich cenové nabídky se liší i o tisíce. Nebo si prohlédněte webové stránky, kde jsou ceny uvedené. Ušetřit můžete taky na bazarech se šaty, na internetu je jich spoustu a šaty z druhé ruky seženete už od 2000 korun.

Za hostinu

Při sestavování svatební tabule využijte sezonní potraviny, které jsou levnější. Okolo Velikonoc vsaďte na telecí nebo jehněčí, v červnu a červenci na chřest a jahody, v podzimních měsících na houby. Místo pětichodového menu klidně objednejte jen tříchodové. Úplně nejlevněji vás vyjde venkovní grilování selete a sud piva. Potom je ale lepší směřovat obřad do odpoledních hodin, kdy budou svatebčané po obědě.

Za cukroví

Tradiční vánoční cukroví dobře poslouží i na svatbě
Autor: profimedia.cz
Na co kupovat předražené svatební koláčky, dorty a zákusky? Poproste kamarádky, babičky, tetičky, sestry a sestřenice, které vám jistě rády »píchnou«. Na svatbě se pak můžou vzájemně chlubit, jak se jim sladké dobroty povedly. Navíc bude každý koláč jiný. Velmi se osvědčuje i tradiční vánoční cukroví, stačí ho třeba jen trochu jinak ozdobit.

Za alkohol

Platit drahé víno, pivo a panáky v restauraci všem svatebčanům zvýší vaše náklady na astronomické částky. Vyberte si podnik, který vám například za symbolické špuntovné umožní dovézt si vlastní základní zásoby. Anebo nechte hosty, ať si tvrdý alkohol platí sami.

Za fotografa, kameramana

Cena za profesionálního fotografa se pohybuje kolem 5000 korun za den. Jestli máte v okruhu známých nebo v rodině někoho, kdo umí fotit, poproste ho a úkol světe do jeho rukou. Dotyčný tak pro vás bude mít zároveň originální svatební dar.

Za vizážistu, kadeřníka

Každá nevěsta chce být v »den D« tou nejkrásnější. Ale služby profesionální vizážistky a kadeřníka se pohybují kolem dvou tisíc! Poproste šikovnou kamarádku a vyzkoušejte si s předstihem několik variant líčení. Určitě si pořiďte voděodolné stíny a řasenku. Ke kadeřníkovi si můžete zajít pár dní před svatbou na střih a barvu a samy si pak vlasy vyfoukat, nakulmovat nebo natočit natáčkami. Jestli ale toužíte po složitějším účesu, obvolejte si s

Svatební kytice z lučního kvítí může být nádherná
Autor: profimedia.cz
předstihem několik kadeřnictví ve městě a porovnejte ceny.

Za květiny

K jednoduchým šatům se místo obří kytice hodí i jedna obyčejná růže. Budete se brát v létě? Louky a zahrady jsou plné květin, které můžete použít na výzdobu svatebních stolů a aut, ušetříte tím tisíce korun. Jako alternativa můžou dobře posloužit i naaranžované misky s ovocem, které se pak sní.

Za líbánky

Svatební cestu odložte. Pokud si ji naplánujete hned po svatbě, mohlo by vás to finančně zruinovat. Odsuňte cestu o půl roku a využijte například nabídku last minute. Místo seznamu svatebních darů taky můžete požádat svatebčany o menší finanční příspěvek, vybrané peníze v obálce pak můžete použít na pokrytí cesty.