Údaje nasbírané při výzkumu napříč Českou republikou mluví jasně. Dvanáct procent chlapců a osm procent dívek má sex dřív, než opustí základní školu. Že rovnice mezi děvčaty a kluky nevychází? Zřejmě proto, že do tajů sexuálních hrátek chlapce zasvěcují starší a zkušenější partnerky. I přesto, že souložit s dítětem pod 15 let je protizákonné!

„Pokud souloží například sedmnáctiletá dívka se čtrnáctiletým chlapcem, překročila hranici trestní odpovědnosti a může být stíhaná odnětím svobody na 1 až 8 let. Po pravdě, u soudu končí mizivé procento takových případů,“ říká Martin Slováček, mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 8.

Odpovědnost rodičů?

A jak je tomu u sexu stejně starých sexuchtivých teenagerů, kterým ještě nebylo patnáct? „Rodiče se nemusí bát, trestní odpovědnost v těchto případech nemá nikdo, ledaže by se prokázalo, že byla zanedbaná výchova nebo pokud by došlo k újmě na zdraví. Pokud by soud prokázal, že rodič na dítě dlouhodobě nedohlížel, mohl by nařídit ústavní péči,“ vysvětluje Martin Slováček.

Většina rodičů ale může být v klidu, protože celých 30 % chlapců a 33 % dívek přistupuje k sexu zodpovědně. Na svou první zkušenosti s milováním si počkají klidně až do 19 a více let. Nebo to alespoň tvrdí v průzkumu...

Průměrný věk první soulože
Autor: Výzkum sexuálního chování české populace: prof. PhDr. Petr Weiss, Ph.D. a doc. MUDr. Jaroslav Zvěřina