Svatební průvodci, manuály a poradci nevěstu, která nemá alespoň 6 měsíců před svatbou připravené menu a oznámení, pěkně znervózní. Blesk.cz vám poradí, jak se nezbláznit a připravit si svatbu nejen tak, jak to nejlíp jde na kvap, ale tak, jak jste si ji vždycky přáli! A to přesně do 6 týdnů! Nakonec vám ji ty nervózní páry, kterým záleží na každé ozdobičce objednané měsíce dopředu, ještě budou závidět.

Svatba krok za krokem

1. krok: Datum a místo

Ten opravdu první krok – tedy žádost o roku a potřebné ano, už máte zřejmě za sebou. Datum a místo konání obřadu je ale tou nejdůležitější věcí a hlavně se vás na to budou ptát v každém dalším kroku – všichni od květinářky až po

Nejlepším místem pro svatbu je takové, které znáte a cítíte se tam dobře
Autor: profimedia.cz
hudebníky.

Jestli nechcete být pátým beroucím se párem v řadě a ještě k tomu nejdřív ve tři odpoledne, vezměte se v pátek. Soboty jsou totiž už beznadějně plné, ať už plánujete svatbu v kostele, na zámku nebo na úřadě. „Počkejte…to je pátek, že? Tak to jste tady jediná svatba,“ uslyšíte obvykle od matrikářů. Každopádně se nevěstě nestane, že ten den nebude tou nejkrásnější, když není konkurence…

Všechno jde zamluvit po telefonu během pár minut. Zavolat musíte na matriku a případně správu objektu, kde si chcete říct své Ano. Zeptejte se také na cenu a kdy je třeba peníze složit (obřad stojí 1000 Kč, pronájem místa mimo stanovené úřední termíny, které jsou zdarma, obvykle od 3 do 10 tisíc korun). Obojí platbu požadují zhruba týden před obřadem.

Pokud chcete mít hostinu na stejném místě nebo v blízké restauraci, zavolejte také tam, jestli už ji nemá zamluvenu někdo jiný.

2. krok: Svatební šaty

A teď rychle utíkejte do salonu pro svatební šaty. „Šaty je potřeba vybírat s dostatečným předstihem zvláště pokud máte atypickou postavu, jelikož občas není úplně jednoduché najít ten nejlepší model. Naopak těhotným ženám doporučuji shánět šaty maximálně 2 měsíce dopředu, protože opravdu nejde odhadnout, jak bříško poroste,“ doporučuje Sandra Zelinková z prestižního

Snad každá žena touží být alespoň jeden den v životě za princeznu
Autor: profimedia.cz
pražského salonu San Verità.

U šatů vám totiž ani páteční termín nepomůže, protože nevěsty je mívají půjčené na celý víkend. Salonů je dnes ale obrovské množství a šatů také, takže ani tady nebude nakonec problém. Pokud si chcete ušetřit zbytečnou cestu, dívejte se na nabídku na internetu, kde najdete e-mailovou adresu a můžete se optat, zda jsou vyhlédnuté šaty na vybraný termín ještě volné. Připravte se na ceny od 3 do 15 tisíc korun.

A co se letos nosí? „V letošním roce jsou velmi populární různé typy krajkových bolerek, které mohou být součást šatů, anebo pouze přídavné. Celkově lze říci, že opadá trend příliš odhalených dekoltů, naopak velmi populární jsou šaty s rukávy, na ramínka, anebo za krk,“ vyjmenovává Zelinková.

Ne každá si ale můžeme dovolit všechno. Jak tedy vybírat šaty, aby lichotily postavě? „Obecně lze říci, že silnější ženy, by měly spíše volit korzetové šaty, které budou do pasu, áčkového střihu. Ženy, které mají chlapecký typ postavy si mohou dovolit šaty, které mají prodloužený korzet, klidně až ke kolenům, jelikož jim udělají ženské křivky. Drobným dívkám velmi sluší jednoduché, splývavé až antické střihy. Šaty na ramínka a za krk sluší dívkám, které mají alespoň nějaká prsa, jelikož jinak je dekolt hodně prázdný, radí Sandra Zelinková ze svatebního salonu San Verità.

Pro muže pak doporučujeme spíše koupi nového obleku, pokud zrovna netoužíte po fraku nebo stříbrném obleku, který už na sebe partner nikdy víc nevezme. Slušně jej obléknete už od 4500 Kč. Na úpravu na míru stačí dobrému salonu 4 dny.

3. krok: Seznam hostů, hostina a cukroví

Stejně jako na datum a místo, se vás všichni budou ptát také na počet hostů a meníčko. Zajímat se budou přirozeně hlavně v restauraci, kde proběhne hostina. Počet hostů ale můžete upravovat ještě týden před svatbou. V tu

Svatební dort je dominantou slavnostní tabule
Autor: profimedia.cz
dobu byste také měli nahlásit počet dětských porcí a případně výjimky (někdo nerad kuře, jiný vepřové atd.).

Dohodnout byste se měli také na barvě výzdoby. Ta by se měla odvíjet od nevěstiných šatů, pokud ale budete v klasické bíle, vybírat můžete z celé škály. Stále moderní je fialová, zelená, oranžová, růžová, vínově červená nebo modrá. Vše koupíte v specializovaných velkoobchodech nebo u květinářky.

S cukrářkou se domluvte na tom, kolik druhů a hlavně kilogramů cukroví si budete přát, kdy je budete rozvážet spolu s koláčky příbuzným a jestli si je budete přát i na svatbu. Nebojte se, že vás někdo odmítne. Nejsou Vánoce. Obeslali jsme hned několik cukrářů s prosbou o dort a cukroví a nikdo neměl s termínem, který jsme udávali přesně za tři týdny, problém.

4. krok:  Oznámení a prstýnky

Ze všeho nejdřív vezměte seznam hostů, které máte pozvané na hostinu a večerní raut, a připište další, kterým chcete jen poslat oznámení, abyste znali potřebný počet kusů. Oznámení můžete vybírat přes internet, v kamenných obchodech nebo si nechat udělat návrh od grafika.

Vybrat si prstýnky by nemělo být zas tak složité, nabídky jsou šiorké, problémem může být delší doba pro gravírování jmen a data
Autor: profimedia.cz
Asi nejlevnější je poslední možnost s tím, že si opět zakoupíte papír ve velkoskladu a zanesete jej i s návrhem do tiskárny. Natištěno budete mít do druhého dne a můžete posílat. Objednávka přes internet nebo v kamenném obchodě se může protáhnout až na dva týdny, ale bude to pro vás zase méně práce. Oznámení by se mělo svatebním hostům poslat přibližně měsíc před svatbou. Ostatním jej stačí poslat později nebo zanést až s koláčky.

Výroba snubních prstýnků trvá obvykle 2 až 4 týdny, podle náročnosti. Pokud vám stačí chirurgická ocel, vyvarujte se nákupu přes internet. Prstýnky jsou sice nejlevnější právě tam (od 1800 Kč za pár), ale pokud neodhadnete jejich velikost, máte smůlu. Materiál nedovoluje jejich pozdější zmenšení nebo zvětšení. Kupujte proto raději ve zlatnictvích, kde si je můžete vyzkoušet.

Pokud chcete prstýnky z bílého nebo žlutého zlata, přineste si sebou starší kousky šperků, které jistě už dlouho leží na dně šuplíku. Ušetříte tak tisíce korun za materiál. I tak ale za práci zaplatíte nejméně 4 tisíce korun. Čas uspoříte tím, že si rytinu na vnitřní stranu prstýnků necháte dodělat až po svatbě.

5. krok: Květiny a hudba

Už v restauraci se vás budou ptát, jestli preferujete DJe nebo živou hudbu. Hudebníci mají obvykle zadány akce na celou letní sezonu dlouho dopředu.

Svatební kytice pro nevěstu by měla být něžná a zároveň by měla něco vydržet
Autor: profimedia.cz
Takže v termínu buď budou mít volný termín, nebo budete muset hledat jinde. Pokud jde ale o hudebníky, které se na svatby a oslavy specializují, opět vám pomůže páteční termín svatby. Ptát se vás budou na první tanec a alespoň pár hitů, které chcete, aby zazněly. Mějte proto připravený krátký seznam, ještě než jim zavoláte.

Poslední, co potřebujete zařídit, je květinová výzdoba. Barvu už máte vybránu a stačí jen zvolit svatební kytici, kytičku do klopy ženicha a svědků a květiny pro maminky. Květinovou výzdobu sálu zvolte ze stejných květin a nezapomeňte ani na auto. Květinářka by měla znát podrobnosti nejméně dva týdny před svatbou, aby květiny mohla objednat.

Celou svatbu jsme tedy zvládli zařídit během čtyř týdnů a pořád nám ještě dva zbývají na odpočinek, rozlučky se svobodou, rozvoz koláčků a přípravu nevěsty (manikúru, kadeřnici). Takže nevěsty a ženichové na last minute, jděte do toho!