V první řadě je třeba si uvědomit, pro jaký účel fotoaparát kupujete, jak velké fotografie nejčastěji pořizujete a popřípadě jaké vlastnosti jsou pro vás klíčové.

Čas, který výběru věnujete, je rozhodně únosnější než zklamání, které by následovalo, kdyby vám svými vlastnostmi nevyhovoval. Od malého kapesního fotoaparátu nelze očekávat výsledky srovnatelné s daleko větší a vybavenější zrcadlovkou, od které zase nelze očekávat fotografování při šnorchlování v Rudém moři.

DSLR – Canon EOS 600D
Autor: Canon

Pokud si například chcete vyzdobit zdi svého bytečku velkoformátovými tisky, fotografujete v horších světelných podmínkách, fotografujete akci, či v poklidu pořizujete portréty svých blízkých s rozostřeným pozadím, doporučujeme vybírat z digitálních zrcadlovek.  Pro výběr konkrétního typu pak zcela určitě navštivte specializovaný obchod, kde si přístroj budete moci vyzkoušet a personál vám s výběrem fundovaně poradí. Lze říci, že v kategorii amatérských digitálních zrcadlovek (DSLR) není takový rozdíl ve výstupní kvalitě, jako spíš ve funkční výbavě, ergonomii a možnosti rozšíření. Je až s podivem, na kolik se to, jak se vám s fotoaparátem fotografuje, promítne do kvality fotografií. Vyzkoušet si fotoaparát při nákupu, by vám tak mělo situaci při výběrů ulehčit. K tomu nabízí v Centru FotoŠkoda systém Touch and Try, díky kterému si můžete okamžitě vyzkoušet více než 100 vystavených fotoaparátů a porovnat jejich parametry.

Kompakt s výměnou optikou – Olympus PEN E-PL3
Autor: Olympus

Zajímavou kategorií fotoaparátů jsou kompakty s výměnnou optikou, které díky snímačům stejných nebo podobných rozměrů jako DLSR dosahují vysoké výstupní kvality a současně jsou kompaktnější. Fotoaparát do kapsy to ovšem stále není. Výhodou je i bohatá funkční výbava, která uspokojí díky inteligentní automatice začátečníky a díky manuálním programům i pokročilé fotografy. Tyto vlastnosti lze do jisté míry ovlivňovat i výměnnými objektivy a blesky. Je však nutné počítat s menším výběrem oproti DLSR. Příznivce dynamických scén pak jistě potěší přítomnost velmi kvalitního Full HD videa, nemusí tak zůstat pouze u statických fotografií a svůj zážitek mohou rozpohybovat a uchovat do budoucna.

 

Kompaktní ultrazoom – Nikon Coolpix P510
Autor: Nikon

Další oblíbenou kategorií jsou kompaktní fotoaparáty typu ultrazoom, které nabízí velký rozsah ohnisek (zoom) a pomohou tak přiblížit i vzdálenou akci takřka na dosah ruky. Jsou flexibilní a představují řešení „vše v jednom“. Obvykle umožňují i natáčet video na úrovni kvalitních videokamer. Pro běžné potřeby drtivé většiny amatérských fotografů však s klidem postačí.

Kompaktní fotoaparát s GPS – SONY CyberShot HX20V
Autor: Sony

Velmi kompaktní řešení pak obvykle hledají fotografové, kteří chtějí mít fotoaparát stále u sebe, jsou v pohybu a připraveni kdykoliv zaznamenat vše zajímavé kolem nich. Zde lze vybírat ze širokého spektra fotoaparátů. Ačkoliv některé nabídnou i manuální expoziční režimy, příliš radosti vám kvůli malému rozsahu nastavitelných hodnot neudělají. Automatika však svou práci dělá dobře a můžete ji tak plně důvěřovat. V současnosti lze v této kategorii nalézt i fotoaparáty, které mají velký rozsah zoom a mohou být vašimi společníky při cestě za poznáváním blízkého i dalekého okolí. Pokud patříte do skupiny cestovatelů, doporučuji, pořídit si fotoaparát s GPS modulem, díky kterému i za několik let hravě zjistíte, jak se jmenovalo místo, kde jste snímek pořídili. Na trhu naleznete i modely, které zaznamenávají prošlou trasu. Svůj výlet tak s vámi mohou prožít i ostatní.

Odolný fotoaparát – Panasonic LUMIX DMC-FT4
Autor: Panasonic

 

Pro skutečné outdoorové vyznavače jsou na trhu fotoaparáty odolné proti povětrnostním podmínkám a hrubšímu zacházení. Většina z nich snese i to, když se s nimi potopíte pod vodní hladinu. Z míry je nevyvede ani pád či náraz. Ne, že by nešly zničit, ale jejich zničení vám dá opravdovou práci. Daní za vysokou odolnost je zpravidla i vyšší cena a chudší výbava. To ale není při zachycení dojmu z adrenalinového zážitku jistě fakt, který fotografa v prvé řadě zajímá. Vaše přátele pak určitě nadchnou snímky z míst, kde by normálnímu fotoaparátu nebylo do zpěvu a ocení tak například vzpomínky z raftu na divoké řece nebo jiných adrenalinových disciplín.

Více informací naleznete na www.fotoskoda.cz, nebo navštivte prodejnu Centra FotoŠkoda ve Vodičkově ulici 37, Praha 1