„Psychologové jednoznačně soužití dítěte se zvířetem doporučují. Je dokázáno, že kontakt dítěte se zvířetem a pobyt ve společné domácnosti má významný pozitivní vliv na rozvoj dítěte,“ uvádí veterinář Milan Štourač.

Jaké zvíře vybrat?

Akvárium s rybičkami je sice krásné a uklidňující, ale pouze výjimečně je budou považovat za splnění svých snů. „Malé děti mají potřebu zvíře chovat a mazlit se sním. Ocení ho také jako parťáka pro hry,“ pokračuje veterinář a varuje: „Pokud dítě nemá zcela jasně vyhraněný zájem, doporučuji nepořizovat zvíře jako překvapení, ale je lepší vybírat zvířecího kamaráda společně. Větší děti je totiž dobré motivovat k tomu, aby si načetlo příručky, jak se o nového člena domácnosti starat.“ Kompromisem mezi touhou dítěte po zvířeti a rodičovským odmítáním bývá většinou nějaký hlodavec nebo želva.

Kolik to stojí?      

Samotná pořizovací cena zvířete může být v rozpětí několika desítek korun (myši, morčata, rybičky) až po mnoho tisíc - kočky a psi s průkazem původu či exotická zvířata. Nezapomeňte, že musíte koupit i akvária, klece, pelíšky... „Tato  investice bývá vysoká, klece či terária stojí od jednoho i do dvaceti tisíc,“ upřesňuje Štourač. Dalším zásahem do rozpočtu je pravidelný nákup krmiva či steliva a také veterinární péče.

Kde zvíře chovat?

Bernardýn je sice báječné plemeno, ale do paneláku se prostě nehodí. Trápili byste jeho, sebe i sousedy. Stejně tak se zamyslete nad volbou nákupu kočky, když jste zrovna investovali desítky tisíc do nové kožené sedačky. „V paneláku těžko obhájíme před sousedy křik papoušků, někdy jsou problémem i intenzivní pachové stopy chovaných zvířat jako jsou myši či fretky,“ upozorňuje veterinář Štourač. Vždycky proto vybírejte takové zvíře, které se hodí do prostoru, kde s vámi bude bydlet, ale také abyste ho zvládli! „Zodpovědnost za zvíře nese vždy dospělý člověk, bez ohledu na stáří dítěte,“ podotýká veterinář. Dítě je také nesmírně důležité vysvětlit, že zvíře není hračka a starost o něj je na dlouhá léta.

Nenakazí se dítě od zvířete?

„Nejnovější výzkumy jasně dokazují, že není nutné se bát soužití i těch nejmenších dětí se zvířaty. Existuje studie, podle níž se ukázalo, že pokud dítě vyrůstá s kočkou nebo psem od narození do šesti let, je výskyt alergických onemocnění nižší než ve skupině dětí, které byly v kontaktu se zvířetem až po 6. roce,“ říká veterinář. Přesto rizika existují. Nejzávažnějším jsou někteří parazité a bakterie. Nezbytné je proto dodržování běžných hygienických návyků a pravidelných veterinárních kontrol.

Co potřebujete koupit na začátek

Hlodavci:

  • klec na křečka/myš: 200 až 800
  • klec pro morčata/králíčky: 800 až 1200 Kč
  • krmivo: od 30 Kč*
  • podestýlka: od 80 Kč*

Rybičky:

  • akvária: od 800 Kč
  • krmivo: od 30 Kč*
  • chemie: od 60 Kč*

Papoušci:

  • klec: od 400 Kč
  • krmivo: od 35 Kč*

Psi a kočky:

  • pelíšky pro psy/kočky: od 300 Kč
  • přepravky pro kočky: od 250 Kč
  • krmivo: od 50 Kč*
  • obojek a vodítko: od 200 Kč*
  • náhubek: od 60 Kč*

* Cena vždy záleží na velikosti balení a značce.

V kolika letech pořídit dítěti zvíře?

* věk do šesti měsíců - dítě se zvířetem nemá žádné interakce. Pokud se dítě narodí do rodiny, kde je již např. kočka nebo pes je nutné upozornit, že by nikdy nemělo být ponecháno ze zvířetem bez dozoru!

* věk šest měsíců až 1 rok - stále období zvýšené pozornosti. Dítě se plazí, chytá vše co je mu v cestě, včetně např. uší nebo ocasu psa či kočky. V tomto věku bohatě psotačí a dítě rozptýlí zpívající kanárek nebo akvarijní rybičky.

* věk 1 až 3 roky - období poznávání světa všemi smysly, dítě prakticky vše ochutnává a dělá často rychlé a nekontrolované pohyby, které mohou být pro zvíře matoucí. Pozor, aby si dítě nepřivlastňovalo hračky či dokonce misku s krmením psa či kočky! Dojde-li v tomto věku k poranění, u dítěte se často rozvine strachu, kterého se pak těžko zbavuje. Pro takhel malé dítě jsou nevhodné želvy, které stejně jako ostatní plazi mohou přenášet salmonelózu. Ani drobní hlodavci nejsou dobrou volbou – děti je mohou samou láskou umačkat.

* 4 až 6 let – dítě už je na takové úrovni, že dokáže chápat základní potřeby a problémy jiné živé bytosti. Dítě se musí naučit, že kočka, králík ani jiné zvíře se nesmí rušit ve spánku, tahat za nohy či křídla, případně s vřískotem pronásledovat po bytě. Je důležité mu vysvětlit, že zvíře je živá bytost, kterou musí repsektovat a ne trápit.

* 6 až 10 let – v tomto věku se už může samostatně starat o krmení, čištění, v prostoru bytu, domu či zahrady si může samostatně hrát se zvířecím členem domácnosti. V tomto období bývají nejoblíbenější psi, křečci, morčata a králíci. Zvíře haje i důležitou psychologickou roli. Dítě se vrací ze školy velmi často do prázdného bytu, ale někdo ho zde přece jenom čeká.

* -náctiletí – období, kdy se dítěti velmi mění priority a péče o zvíře se může dostat na zcela vedlejší kolej. V období puberty se osvědčnými spoelčníky stávají často krysy a potkani. Není nutné mít žádné obavy, jde o inteligentní a čistotná zvířata, která se snadno ochočí.

* od 17 výš - dítě často odchází na studia nebo z jiných důvodů opouští dosavadní domácnost. Musíme být připraveni převzít péči o chované