„V roce 2012 pořádáme celkem šest turnusů letních táborů pro děti. Právě v posledních týdnech se místa začala velmi rychle plnit a v průměru máme obsazeno již  65%  celkové kapacity,“ říká Martin Škoda, místopředseda sdružení Děti bez hranic a dodává: „S ohledem na vývoj přihlášek v loňském roce se dá očekávat, že i letos budeme mít koncem května všechny turnusy zcela obsazeny.“  

Zaměření táborů je skutečně různorodé. Vybrat si můžete mezi jazykovými, tanečními, divadelními, karatistickým, koňskými ale i zda chcete, aby dítě spalo v chatkách, ubytovně, ve stanu... Horší je vybrat opravdu spolehlivého organizátora. Blesk proto připravil několik dobrých tipů o co byste se měli zajímat.

Šest rad, jak vybrat tábor

1. Reference od známých

Ptejte se, ptejte se, ptejte se. Známých, příbuzných, kolegů v práci. Pokud nemáte v okolí nikoho, »gůglujte« na internetu. Dobrým znamením bezpochyby je, když má pořadatel za sebou již letitou historii. Nebojte se také zavolat přímo organizátorovi, pokud je solidní, bude schopen a ochoten zodpovědět vaše otázky.

2. Kvalifikovanost vedoucích

Oddíloví vedoucí, jsou po dobu tábora vašimi zástupci a přebírají tudíž plnou odpovědnost za dítě a jeho bezpečnost. Tuto práci proto nemůže dělat každý. Samozřejmostí je, aby vedoucím na táboře byl člověk bezúhonný s čistým trestním rejstříkem a po psychické i fyzické stránce schopný práce s dětmi. Zjistěte si však, co pořadatel nabízí navíc.  Zda na tábor zajistil kvalitní vychovatele s určitým stupněm proškolení či ještě lépe odborného vzdělání v oblasti školství a výchovy dětí. Táboroví vedoucí zpravidla bývají studenti, velmi často pedagogického směru, kteří tuto práci vyhledávají z vlastního zájmu o práci s dětmi, nebo pak starší ročníky, které se věnují táborům dlouhá

Táboráky ke správnému tábor patří
Autor: Děti bez hranic
léta a už mají na táboře třeba i své vlastní ratolesti. Varovným signálem by pro vás naopak mělo být, pokud zjistíte, že pořadatel své vedoucí vůbec nezná nebo je teprve shání na poslední chvíli. Takový organizátor totiž v nouzi najme každého, kdo projeví o takovou brigádu zájem, a náhodní brigádníci zpravidla nemohou být zárukou kvalitní péče o vaše děti.

3. Hygienické zázemí

Hygienické podmínky podléhají přísným pravidlům vyhlášky MŠMT. Ověřte si, zda místo, kde tábor probíhá, odpovídá hygienickým normám pro dětskou rekreaci, a to zejména kuchyně a sociální zařízení.

4. Zdravotnické zabezpečení

Zákon vyžaduje jednoho vyškoleného zdravotníka. Většinou jde o zdravotní sestřičky či profesionální  záchranáře a lékaře. Samozřejmě dobrou vizitkou organizátora tábora je, když má na turnusu k dispozici zdravotníky dva.

5. Stravovací režim

Běžným standardem by měla být pestrá a vyvážená strava 5x denně. Špekáčky jsou sice fajn, ale jako každodenní večeře by neuspěly. Obzvláště důležitý je pro děti  v teplých letních měsících pitný režim. Ten by měl být zajištěn dostatečně velkými nádobami, ke kterým budou mít děti volný přístup během celého dne.

6. Táborový program

Každý dobrý tábor má tématickou celotáborovou hru, kterou organizátor nebo vedoucí připravují již před samotným táborem. Avšak celotáborovka sama o sobě nestačí. Zkušený pořadatel tábora má předem připravený harmonogram celého pobytu, kde mají své místo nejen etapy celotáborové hry, ale i doprovodné akce jako například celodenní výlety, diskotéky, táboráky, ale také například rezervní dny pro přesunutí programu z důvodu nepřízně počasí a podobně.