Podle expertů je nejlepší s dětmi mluvit a všechno jim pořádně vysvětlit. I kdybyste je od internetu odřízli, dostali by se k němu u kamarádů, ve škole, nebo přes mobilní telefon a dosáhli byste tím jedině toho, že byste o tom nevěděli. Daleko lepší je, když si s vámi o svých zážitcích na internetu povídají a dokážou se na něm chovat zodpovědně. Nebezpečí internetu ale nejde brát na lehkou váhu.

Podle nedávného průzkumu olomoucké univerzity šikanu prostřednictvím internetu zažila více než polovina dětí a 43% dětí bylo někdy neznámou osobou požádáno o schůzku. Jeden z deseti žáků základní a střední školy někdy poslal sexuálně laděnou fotografii přes internet a 9% dětí má takové fotografie umístěné na internetovém profilu.

Tohle dětem hrozí

Kyberšikana (zažilo 59% dětí)

Projevuje se ponižováním, zesměšňováním, publikováním ponižujících fotografií a videozáznamů, vyhrožováním a krádeží identity.

Kybergrooming (zažilo 43% dětí)

Komunikace s neznámou osobou, která má v oběti vyvolat důvěru. Na osobní schůzce pak může dojít k sexuálnímu obtěžování, či pohlavnímu zneužití

Zveřejnění citlivých údajů (zažilo 73% dětí)

Děti často na internet umisťují údaje, pomocí nichž je může útočník vystopovat (73%) nebo kontaktovat (63%). Údaje mohou využít i devianti, nebo zloději.

Sexting (svoje nahé fotky posílá 10% dětí)

Každé desáté dítě je ochotné ukázat neznámé osobě své eroticky laděné fotky, nebo videozáznamy a 9% má takové vyobrazení zveřejněno na internetu.

Sociální sítě používá většina dětí

Devět z deseti českých dětí má účet na sociálních sítích jako je Facebook (79% dětí), Spolužáci.cz (74,7% dětí), Líbímseti.cz (51,6% dětí), MySpace, Twitter, Badoo, Bebo, nebo LinkedIn. Právě proto na jejich profily míří devianti nejčastěji. Přitom podle evropského průzkumu má téměř třetina dětí (26%) veřejný profil na sociální síti. Kdokoliv tak může sledovat jejich fotografie, nebo to co na stránkách píší.

Takhle je můžete ochránit zadarmo...

Facebook

Nastavte si dítě jako vašeho přítele na Facebooku, nebo dalších sítích. Uvidíte tak s kým se přátelí a když bude mít na stránce nějaké podezřelé příspěvky, budete to vědět mezi prvními. Bavte se s dítětem o jeho nových, nebo neznámých přátelích, které na profilu má a pomozte mu nastavit profil tak, aby příspěvky a fotografie viděli jen jeho přátelé.

Zabezperčte e-mail

Pomocí e-mailu mohou devianti s dítětem komunikovat za vašimi zády. Nastavte dítěti schránku tak, abyste znali jeho heslo a mohli jeho e-mail čas od času zkontrolovat. Můžete si pomoci i tak, že heslo budete znát jen vy a dítěti nastavíte na jeho počítači Outlook, nebo podobný program na čtení mailů.

Windows Live Zabezpečení rodiny

Program je součástí Windows 7. S jeho pomocí můžete z vlastního počítače sledovat kde na internetu se dítě pohybuje, omezit přístupy na určité stránky, nebo v určitou dobu.

Norton Online Family

Program Norton Online Family je zdarma a dokáže sledovat kde se dítě na internetu pohybuje, ukáže vám věk, který dítě na internetu uvádí a jeho profilovou fotku na sociálních sítích. Dokáže sledovat i aktivitu na telefonu se systémem Android.

Google vyhledávač

Nastavte ve vyhledávači Google Přísný režim a zaheslujte ho. Dítěti se tak při hledání nezobrazí sprosté fotografie ani škodlivé odkazy. Nastavení najdete pod ozubeným kolečkem v pravém rohu. V pravém horním rohu se vám pak zobrazí velké barevné kuličky, které můžete kontrolovat pohledem i na dálku. Pozor! Nastavení se může zrušit při smazání souborů cookie.

Aplikace do mobilu

V Android marketu zvolte v menu telefonu dítěte „nastavení“ a ve výběru „filtrování obsahu“ nastavte volbu „zralost nízká“. Do telefonu pak nepůjdou stáhnout dospělácké programy. Tato volba jde zaheslovat aby si to dítě samo nepřenastavilo.

... za tohle si připlatíte

AVG Family Safety

Více možností vám nabízí speciální programy, jako je AVG Family Safety. Stojí okolo 600 kč a dokáže odhalit nebezpečné odkazy a příspěvky na sociálních sítích. Upozorní vás i na konverzace obsahující výrazy zavánějící internetovou šikanou, nebo obsahující nevhodná slova a dokáže vám posílat informace o aktivitě dětí do e-mailu.

Pandora 7.0

Je to program pro nejotrlejší špióny. Nainstaluje se tak, že ho běžný uživatel v počítači vůbec nenajde a neunikne mu nic, co se v daném počítači děje. Zaznamenává spuštěné programy, internetovou činnost, sociální sítě, stahování souborů a dokonce i veškerou e-mailovou komunikaci, nebo stisknutí kláves a posílá přehledy e-mailem. Není ale v češtině, stojí 70 dolarů (1350 Kč) za rok a připlatíte si i za možnost sledovat činnost na počítači na dálku, třeba z mobilu.

Základní pravidla

* Učte děti zásadám bezpečného používání internetu. Nemůžete je neustále kontrolovat a časem se osamostatní.

* Umístěte počítač dítěte tak, abyste i z dálky viděli na obrazovku. Ideální je obývák.

* Mějte přehled o aktivitě dětí na internetu. Buď prostřednictvím speciálních programů na dálku, nebo prohlédnutím historie prohlížení přímo v prohlížeči. Najdete ji v menu, nebo když stisknete současně „ctrl“ a „h“.

* Nastave jim ochranu osobních údajů a sdílení. Stránky jako YouTube, Blogger a sociální sítě, umožňují nastavit kdo může vaše příspěvky fotky a videa vidět.

* Varujte je před neznámými lidmi. Učte je, aby si nesjednávaly schůzky s lidmi, se kterými se „seznámily“ na internetu.

* Používejte antivirové programy a pravidelně je aktualizujte.

* Učte děti pravidlo: Pokud byste to neřekli někomu do očí, nepište to na internet.

* Učte je zkoumat internet kriticky. Skutečnost, že je něco na internetu, ještě nezaručuje, že je to pravda.

* Řekněte jim, proč není bezpečné zveřejňovat třeba fotografie, ze kterých vyplyne, kde bydlí nebo kam chodí do školy.

* Vysvětlete jim, že se nedostanou do problémů, pokud se vám svěří s tím, co viděly nebo slyšely, nebo pokud je něco na internetu rozčílí.

Hlašte nebezpečí

Když narazíte na něco nelegálního, pomůže vám Horká linka Národního centra bezpečnějšího internetu (www.horkalinka.cz). Můžete tu nahlásit nebezpečné stránky ať už na internetu, nebo na Facebooku a Horká linka se je po posouzení nevhodnosti pokusí z internetu odstranit.

Rok 2011

* 1233 hlášení

* 89 nahlášených stránek s dětskou pornografií

* 60 z nich odesláno policii

* 54 stránek odstraněno

Zdroj: horkalinka.cz