Odborníci říkají, že největší chyba je v tom, že většina předsevzetí je zkrátka nerealistická nebo nekonkrétní. Jak pak ubíhají dny a výsledky snažení nejsou vidět, tak motivace mizí. S ní odchází i snaha a vše se vrátí do starých kolejí. Předsevzetí proto berte jako motivaci, ne trest.

Rozvrhněte si jej do několika menších kroků a stanovte si i postupné cíle. Když je splníte, tak si udělejte radost a něčím se odměňte. O svém plánu řekněte svým nejbližším, kteří vás mohou podpoří. Pokroky si pečlivě zapisujte, abyste se ve »slabší« chvilce měli o co opřít. Zhubnout, více sportovat a šetřit dokáže každý. To jsou totiž vedle skoncování s kouřením nejčastější předsevzetí Čechů.

Dieta

Dietu po Vánocích potřebuje kdekdo. Vánoční cukroví, chlebíčky a další dobroty se na váze musí projevit. Odborníci však upozorňují, že hubnutí je úspěšnější na jaře, takže je na zváženou, zda přece jen s plněním tohoto plánu chvilku nepočkat. Pokud ale víte, že vám motivace nevydrží, neváhejte začít s lepším stravováním hned.

Sport

U sportu není důvod, proč jej odkládat. Máte-li rádi zimní radovánky, vyrazte na lyže. Pokud sněhu neholdujete, zkuste jógu, pilates nebo v poslední době tolik oblíbenou zumbu. Ideální je, když si najdete sport, který můžete provozovat sami, vyhnete se tak výmluvě, že kamarádka zrovna tento týden nemůže jít cvičit. ¨

Finance

Mnoho lidí s novým rokem přijde na to, že jejich výdaje přesahují příjmy, a tak se rozhodnou šetřit. „K úsporám výrazně pomůže, když si lidé budou zapisovat, za co peníze utratí. Udělají si tak přehled ve svých výdajích. To jim pomůže v rozhodnutí, které položky jsou zbytečné a mohou je omezit,“ radí Pavla Hávová z ČSOB a doplňuje: „Dobrou variantou je také spořící účet, na který si lze každý měsíc odkládat pár stokorun. Díky tomu si můžete našetřit zajímavé částky.“

Nekouřit

Je to zlozvyk se kterým si boj sice těžký, ale mnozí to dokázali, tak proč ne vy. Důležité je se alespoň v začátku vyvarovat zakouřených místností a vůbec míst, kde se kouří, aby vás to nesvádělo. Jestli jste měli cigaretku spojenou třeba s raní kávičkou, změňte zvyk a po ránu si dejte čaj. Dávku snižujte postupně a úspěchy si zapisujte. Mějte po ruce žvýkačku nebo bonbon, kterým zaměstnáte ústa, když dostanete chuť na cigaretu.