Litry oleje, který časem nevábně zapáchá, »opatlaný« friťák a hlavně jídlo, které se smaží ve velkém množství tuku, jsou tři minusy, které od koupi friťáku často odrazují. Pokud ale prostě křupavé kůrčičce a vypečeným hranolkům nemůžete odolat, poraďte Ježíškovi, aby vám koupil novinku na trhu.

Ta totiž k fritování potřebuje pouhou lžičku oleje. „Absence přepalujícího se tuku znamená jídlo bez toxických látek. Díky malému množství oleje lze získat například hranolky, které obsahují pouhé 3% tuku,“ uvedla Veronika Nová z PR Publicis Prague, která zastupuje výrobce, a dodala: „Použít se navíc může jak olivový, slunečnicový, kokosový, sezamový, prostě jakýkoliv olej.“ Kromě klasických smažených jídel se dá ve friťáku kupodivu připravovat například i ovocný dezert.

Ať už se rozhodnete pro novinku nebo pro klasické friťáky, než ho koupíte, je dobré vědět, co vám pak při fritování usnadní život.

Ideální je, aby měl dostatečnou fritovací nádobu. Například kapacita 1 kg až 1,5 kg hranolek je pro čtyřčlennou rodinu dostačující. Vzhledem k mastné konzistenci oleje, je nutné, aby se dal hrnec mýt v myčce.

Samozřejmostí by měl být digitální displeje s časem, možnost nastavení délky přípravy a příjemný je i zvukový signál po uplynutí doby smažení. Důležitá je i cena. Klasické friťáky pořídíte už od tisícovky, novinku na trhu v akci kolem tří tisíc.

Na co byste si při koupi fritézy měli dát pozor:

* dostatečná kapacita nádoby

* digitální displej

* možnost umývání v myčce

* množství potřebného oleje

Fotogalerie
3 fotografie