Vánoční úklid není jako každý jiný, kdy je možné v časové tísni trošku podvádět. Je třeba ho udělat pořádně, ideální by bylo, kdybyste si mohli vzít jeden den volno,a byste vše stihli.

KUCHYŇ

A teď už do toho! Zpočátku postupujte jako u běžného úklidu. Kuchyň je srdce domova a také zde budete připravovat štědrovečerní menu, takže začněte právě tady!

V kuchyni je potřeba vyklidit kuchyňskou linku a tu pořádně vymýt. Ať už v regálech máte podložky nebo ne, prach prostě zaleze všude. Sáhněte po kvalitní houbičce s 3D povrchem. "Díky plastickému povrchu špínu bere i v záhybech a i bez přílišného drhnutí se doberete k rychlému výsledku," doporučila Kristýna Lipková ze společnosti Vileda.  U lednice vás čeká to samé. Tedy všechno vyndat ven, lednici odmrazit a nejlépe vymýt roztokem vody a octa. Na špajz se vrhněte ještě předtím, než se vám v něm nakupí vánoční zásoby. Využijte tuto příležitost a projděte všechny výrobky a ty s prošlou lhůtou vyhoďte.

KOUPELNA

Jako další místnost úklidu zvolte koupelnu. Vymývání regálů využijte k protřídění kosmetických přípravků. Budete překvapená, kolik z nich vůbec nepoužíváte. Na »koupelnovou« špínu volte silné přípravky, ale pozor, nezapomeňte si dobře ochránit kůži a oči. Nezapomeňte vyleštit zrcadla a nakonec vyperte předložky v aviváži, aby vám jejich vůně každé ráno připomněla vaši píli.

PRACH, OKNA A PODLAHY

S prachem bojujete každý týden, takže to můžete dělat téměř poslepu. Tentokrát do svého repertoáru zapojte i skříně, ve kterých se prachu za ten rok usadilo dost. Vyluxujte pořádně i všechny vzdálené rohy. Pokud se pustíte i do mytí oken, postupujte klasickým a zaručeným způsobem: Nejdřív omyjte rámy a vnitřní parapet a nakonec si vyhrajte se skleněnými výplněmi.

Ke koupi je naštěstí řada chytrých pomůcek, které úklid zrychlí
Autor: Foto vileda
Při vytírání podlah zapomeňte na starý hadr, používejte kvalitní mop. Ten zkusíte jednou a už ho nedáte z ruky! Bez zbytečného ohýbání a namáčení rukou do špinavé vody uklidíte v pohodě všechny podlahy. Pokud máte doma koberec, není se o čem bavit - vysát. Jediné snad, že byste k této jednoduché uklízecí aktivitě mohli přesvědčit někoho z rodiny.

OBÝVÁK

A je tu obývák, jedno z nejfrekventovanějších míst bytu. Čeká vás vytepování sedačky nejlépe vysavačem s mokrým čištěním. Pokud ho nemáte, existují půjčovny těchto strojů. Objednejte si ho ale včas, před Vánocemi je zájem nejvyšší.

I květiny potřebují vaši péči! Ty menší můžete pouze osprchovat a nechat oschnout. Větší květiny postříkejte rozprašovačem a dejte si tu práci s tím, abyste každý list zvlášť otřeli hadříkem.

LOŽNICE

Ložnice není příliš obývaným pokojem a tak si ho nechte jen jako třešničku na dortu. S povlečením se vypořádejte jako vždycky, ale tentokrát vyperte i přikrývky a polštáře. Pokud máte péřové »čistírna to jistí«. Matrace vysajte pečlivě ze všech stran.

A je hotovo. Padněte do vycíděné pohovky a odpočívejte. Teď už vás čekají klidné a hlavně uklizené Vánoce.

Myslete i na elektrošrot

Až při předvánočním úklidu narazíte na staré, zaprášené a dávno nepoužívané elektrospotřebiče, nezapomeňte, že i ty se dají třídit. Stejně jako papír, sklo nebo plasty. A když se vám se starým mobilem, klávesnicí nebo autíčkem na ovládání nebude chtít trmácet až na sběrný dvůr, nevadí. Využít můžete červené kontejnery, které jsou určené na drobný elektroodpad. Po celé republice je jich rozmístěno již 1 400 a v Praze během prosince přibude dalších 100. Kde máte takový kontejner nebliž, najdete na adrese cervenekontejnery.cz. Vhazovat do nich lze veškeré elektrospotřebiče do velikosti 40 x 50 cm kromě monitorů, televizí, úsporných žárovek a zářivek, které vyžadují speciální zacházení.