„Největší rozdíl je geografický. Svatomartinské je mladí víno vyráběné z moravských nebo českých hroznů, francouzské beaujolais nouveau je první víno nového ročníku, které pochází z francouzské vinařské oblasti Beaujolais,“ vysvětluje David Král, dvojnásobný vítěz soutěže o nejlepšího sommeliera Česka.

Rozdíl je také v ceně. Zatím co příznivci české speciality se mohou těšit nejen z lahodné chuti, ale i příznivé ceny, která se pohybuje již od 80 korun za lahev, milovníci francouzského beaujolais nouveau si musí připlatit. Láhev tohoto francouzského moku obvykle začíná nad částkou 150 korun za lahev.

Na rozdíl od beaujolais si na svatomartinském pochutnají milovníci všech barev vína. „U nás na svatého Martina můžeme ochutnávat bílá, červená i růžová vína určených odrůd, francouzské beaujolais nouveau je pouze červené či růžové,“ vysvětluje sommelier.

Dalším rozdílem je také čas první ochutnávky. Stoupenci svatomartinského se mohou těšit na první otevírání lahví již 11.11. v 11 hodin a 11 minut. Naopak milovníci beaujolais nouveau si budou na první ochutnávku musit ještě asi 14 dní počkat. „Beaujolais se mezi zájemce dostává vždy třetí listopadový čtvrtek,“ říká Král.

Pro beaujolais i pro svatomartinské jsou odrůdy, ze kterých se víno vyrábí, pevně dány. „Svatomartinské se může vyrábět z odrůd Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský, Zweigeltrebe (jen pro růžová vína i Idaret), Modrý Portugal a Svatovavřinecké, beuajolais pouze z odrůdy Gamay,“ vypočítává Král.

2 300 000 lahví mladého vína

Ačkoli tradice pití mladého vína má velkou tradici, ve Francii se již od 18. století tímto způsobem slaví úspěšná sklizeň a v Česku se sklenkou mladého vína přiťukávalo již za Josefa II., do širšího povědomí se pití mladého vína dostalo teprve nedávno.

Ve Francii se mladému vínu dostalo pozornosti teprve v 60. letech 20. století a v České republice začal o obnovu této tradice intenzivně bojovat Vinařský fond v roce 2005. Lidé si toto víno oblíbili a letos se milovníci svatomartinského mohou těšit na 2 300 000.

Martinské akce

12.11.: Horní Věstonice – Husí plácek

V habánských sklepech se již po třetí uskuteční Svatomartinské slavnosti, které budou zahájeny ve 12 hodin příjezdem svatého Martina s průvodem.

12.-13.11.: Hovorany – sklepní lokalita

Na Benátkách a Hluboká cesta Svatomartinský festival a slavnost otevřených sklepů můžete navštívit v sobotu a v neděli od 10:00 do 19:00.

12.11.: Hustopeče – Dukelské náměstí

Oslava svatomartinských vín a hus započne v 11 hodin, kdy fanfáry z radnice ohlásí příjezd svatého Martina i s družinou.

12.11.: Klimkovice – Předzámčí Lidická 1

Návštěvníci zde naleznou širokou nabídku svatomartinských vín od předních českých vinařů a k nim tradiční občerstvení.

12.11.: Kutná Hora – Jezuitská kolej, GASK

Bude zde připravená degustace svatomartinských vín a specialit ze svatomartinských hus.

12.11. – Praha 2 – Rašínovo nábřeží

Na Náplavce budou přichystány tradiční slavnosti, kde bude možno ochutnat svatomartinská vína od 25 českých a moravských vinařů.

12.11.: Praha 7 – Národní zemědělské muzeum, Kostelní 44

Tradiční slavnosti Košt svatomartinského vína a Letenská husa se uskuteční již po desáté.

12.11.: Slavkov u Brna – Zámek Slavkov – Austerlitz

Slavnosti a husí hody již tradičně otevře příjezd svatého Martina, který přiveze první letošní mladá vína.

12.11.: Syrovice – sokolovna

Tradiční košt svatomartiských vín místních vinařů.

12.11.: Zámek Zbiroh

Pro návštěvníky zámku bude v sobotu od 11 hodin připraven košt svatomartinských vín.

12.11.: Šardice – obecní hala U Orla

Od 17 hodin proběhne ochutnávka svatomartinských a mladých vín společně s tradičním svěcením vína.

12.11. Valtice – Podzemí

Valtické svatomartinské slavnosti a husí hody se odehrají od 17 hodin v unikátním labyrintu historických vinných sklepů.

12.11.: Vrchlabí – areál restaurace Kufr, ulice Nádražní

Zde bude pro návštěvníky připravena pochůzková degustace svatomartinských a mladých vín od více něž 15 vinařů.

12.11.: Velké Pavlovice – vinné sklepy a sokolovna

Zájemci mohou navštívit Svatomartinské otevřené sklepy v sobotu od 11 hodin. Mohou se těšit na svatomartinskou husu i zabijačkové speciality.

19.11.: Znojmo – Vlkova věž, ulice Kollárova, (spodní část Masarykova náměstí)

Od 19 hodin mohou zájemci navštívit řízenou degustaci osmi vzorků svatomartinských a mladých vín. Degustací bude provázet sommelier Martin Vajčner.

Fotogalerie
4 fotografie