Pálavské vinobraní patří mezi ta s největší tradicí u nás. Poprvé se konalo už v roce 1947 a dnes nabízí kromě ochutnávek burčáku, místních znamenitých vín a nejrůznějších kulinářských specialit také bohatý kulturní program. V prostorách historického náměstí, zámecké zahrady a přírodního amfiteátru pod Turoldem budou 7. – 9. září účinkovat folklorní soubory a vystoupí i řada populárních kapel různých žánrů. Návštěvníci se letos mohou těšit na Ready Kirken, Davida Kollera & Band, No Name, Chinaski, Zdeňka Izera a mnoho dalších. V neděli proběhne „ozdravný“ výstup na Svatý kopeček a tradiční přehlídka dechových hudeb. V hlavním sále mikulovského zámku proběhne také veřejná ochutnávka nejlepších vín mikulovské vinařské podoblasti, která se účastnila Národní soutěže vín mikulovské podoblasti.

Pálavské vinobraní
Autor: archiv Vinařský fond

Slovácké slavnosti vína a otevřených památek jsou nejvýznamnější akcí svého druhu, která prezentuje bohatost a rozmanitost tradiční lidové kultury v duchu vinařských tradic a lidových písní. Slavnosti nejsou jen tradičním folklorním festivalem, ale skutečnou reprezentativní národopisnou oslavou více než šedesáti měst a obcí z celého regionu Slovácka. Historické centrum Uherského Hradiště se tak na dva dny, 8. – 9. září, stane jedním velkým jevištěm, kde se představí desítky folklorních souborů, cimbálových muzik i dechových kapel, aby společně s ochutnávkou vín, burčáku a regionálních gurmánských specialit vytvořily nezapomenutelný zážitek pro desetitisíce návštěvníků. V neděli mohou i nejnáročnější znalci ochutnat vína, která soutěžila v Národní soutěži vín slovácké vinařské podoblasti, vč. Šampiona a postupujících do dalších kol boje o Salon vín České republiky.

Slovácké slavnosti vína U.Hradiště
Autor: archiv Vinařský fond

Dějištěm Znojemského historického vinobraní bude 14. – 15. září jako obvykle takřka celé centrum Znojma, respektive velká část městské památkové rezervace a její okolí. Toto vinobraní je tradičně naší největší slavností vína a každoročně jej navštěvují desetitisíce lidí. Město se na dva dny oblékne do slavnostního hávu, aby přivítalo krále Jana Lucemburského, který do Znojma v roce 1327 přijel zapít zdařilé státnické jednání ve Vratislavi. Společně s ním jsou vítáni i návštěvníci z řad příznivců kvalitního vína a zábavy. Město pro ně připravilo bohatý program na pátek i sobotu během velkolepého historického průvodu v kostýmech. Kromě toho se očekává i bohatá multižánrová hudební produkce, např. Chinaski, Tata Boys, Support Lesbians. Nebudou samozřejmě chybět ani nefalšovaná středověká tržiště, rytířské turnaje, pravá vojenská ležení, ohňostroj, gastronomické speciality, nesčetné mázhauzy a v nich  lahodný burčák a víno od nejlepších vinařů ze Znojma a okolí. Vinařským vrcholem bude opět degustace vín VOC Znojmo v atraktivním prostředí znojemského hradu u rotundy sv. Kateřiny.

Znojemské historické vinobraní
Autor: archiv Vinařský fond

Pražská Troja je z historie i současnosti známá svými vinicemi a vinařství zde má dlouhou tradici. Od roku 1999 zde Městská část Praha-Troja ve spolupráci s Galerií hl. města Prahy pořádá Tradiční slavnosti dobrého vína a burčáku. Letos se tak uskuteční již 14. ročník Trojského vinobraní a oslav dobrého vína a burčáku, který se bude konat tradičně v prostorách zahrady Trojského zámku ve dnech 15.-16. září. Na nádvoří Trojského zámku budou rozmístěny stánky, ve kterých budou vinaři představovat své produkty, víno a burčák. Nejen na ochutnávkách, ale i po celý den budou vinaři představovat svá vína a ochotně zodpovídat dotazy ohledně jeho pěstování a vhodných odrůdách pro danou lokalitu. Během celého dne bude na severním nádvoří, jižním nádvoří i zahradě zajištěn rozmanitý kulturní program – loutkové divadlo, tanec a šerm, hry, cimbálová muzika, mužský sbor, tanečníci a další.

Vinobraní v botanické zahradě v Praze Troji
Autor: archiv Vinařský fond

Další informace najdete na www.vinazmoravy.cz a www.vinazcech.cz