Pět základních pravidel prevence průjmů:

1. Dodržujte základní hygienické zásady. Po použití toalety, jízdě v MHD nebo nakupování si vždy umyjte ruce.

2. Ovoce a zeleninu, které není možné oloupat, pečlivě omyjte.

3. Vejce a veškeré produkty z nich tepelně upravte. Sami si doma nepřipravujte jídla ze syrových vajec, například zmrzlinu nebo vaječný koňak.

4. Na porcování masa použijte jeden nůž a jedno prkénko, na kterém pak nekrájejte jiné potraviny. Během manipulace se syrovým masem se nedotýkejte sklenice s pitím nebo dětských hraček.

5. Maso nerozmrazujte v mikrovlnné troubě, ale vyndejte jej s dostatečným předstihem a nechejte rozmrznout při pokojové teplotě.

Neinfekční a infekční původ

Neinfekční průjem souvisí se změnou jídelníčku na cestách, kdy najednou skládáme na talíř nezvyklé kombinace potravin, uděláme dietní chybu a náš trávicí systém se s tím nedokáže srovnat.

Zatímco tento průjem je téměř neškodný a po návratu k obvyklé stravě zmizí, infekční průjem vzniká ze závažnějších příčin a je nejčastěji projevem nemoci zvané kampylobakterióza. Tu způsobuje bakterie vyskytující se v nedostatečně tepelně upraveném kuřecím mase a v loňském roce dle údajů ze Státního zdravotnického ústavu zkazila letní dny minimálně 23 780 lidem.

Další zákeřná bakterie, která nás může pořádně potrápit, je nechvalně známá salmonela, která způsobila potíže 11 359 pacientům.

Boj s dehydratací

„Největším rizikem při průjmových onemocněních je nedostatečný pitný režim a následná dehydratace organismu. Pokud jste odkázáni jen na svou pomoc, využijte převařenou vodu s 4 lžičkami cukru a 1 lžičkou soli. Lékaře určitě navštivte, pokud průjem trvá déle než 5 dní, objeví se horečky a zvracení, ve stolici je příměs krve nebo nejste schopni dodat a udržet dostatek tekutin,“ radí praktická lékařka MUDr. Petra Nová z Prahy.

Pomohou probiotika

Boj s průjmovými onemocněními je pro tělo vyčerpávající. Narušená střevní mikroflóra umožňuje patogenům šířit se v těle. Právě k obnovení střevní mikroflóry přispívají probiotika, přátelské bakterie žijící ve střevech, které příznivě ovlivňují trávení, peristaltiku střev, zlepšují vstřebávání některých živin. Jsou sice přirozenou součástí některých potravin, ale při průjmových onemocněních je lepší koupit si je v lékárně. Vhodné je volit přípravky doplněné o prebiotika.