Životní změny v důsledku ztráty nebo poškození zraku bývají radikální a málokdy příjemné. Přesto mnoho lidí kontroly u svého očního lékaře podceňuje.

Vyšetřeno za pár minut

Kromě výmluv na nedostatek času nebo nepotřebnost prohlídky u očaře ještě spousta lidí také říká, že se bojí. Obavy, že oční vyšetření je nepříjemné nebo dokonce bolestivé, jsou však zbytečné. Většina ordinací disponuje kvalitním vybavením moderními přístroji.

Pravidelné preventivní prohlídky nebolí a zaberou vám necelou půlhodinu času.
Autor: Neovize Group

Například na očních klinikách NeoVize v Brně nebo DuoVize v Praze projdete nejprve měřením dioptrií, průchodnosti rohovky a nitroočního tlaku, následuje zkouška zrakové ostrosti, při níž si zakrýváte jedno oko, zatímco druhé čte z tabule zmenšující se znaky. Poté vás lékař prohlédne na tzv. štěrbinové lampě a pokud je potřeba,  prozkoumá také zadní segment vašich očí. Zejména nitrooční tlak je důležitým poznatkem pro správnou diagnózu. Jeho zvýšené hodnoty jsou totiž prvním příznakem zeleného zákalu neboli glaukomu. „Toto onemocnění nijak nebolí a vyvíjí se pomalu, takže ho pacient mnohdy vůbec nezaznamená. Projevuje se však nevratnými výpadky zorného pole a může vést až k úplné ztrátě zraku. Proto se glaukomu také často říká tichý zloděj zraku,“ uvádí docentka Šárka Skorkovská, primářka brněnské oční kliniky NeoVize. Proto si dejte do kalendáře k pravidelným prohlídkám vedle praktického nebo zubního lékaře také návštěvu oční ambulance. Zejména pokud jste již překročili čtyřicítku.

Oční vady

Zřejmě jste již slyšeli o krátko- nebo dalekozrakosti, někdy je doprovází také astigmatismus, tedy cylindrické dioptrie. Tyto oční vady se běžně řeší brýlemi, kontaktními čočkami nebo oční operací. U seniorů se často vyskytuje šedý zákal, který způsobuje zamlžené vidění a je řešitelný pouze operací. Ta je ovšem v dnešní době bezpečná, rychlá a bezbolestná, patří mezi nejčastěji prováděné chirurgické zákroky na světě. „Kataraktu je možné odstranit pouze operací, která se provádí ambulantně, trvá asi 15 minut a je zcela bezbolestná. Pacient může zvolit i operaci asistovanou laserem LenSx, tedy bez použití ostrých nástrojů,“ vysvětluje primářka oční kliniky Duovize, MUDr. Lucie Valešová. Léčba zeleného zákalu je naopak dlouhodobá a je třeba pravidelně docházet na kontroly k lékaři.

Zdravý životní styl

Vyvážená strava, pitný režim, dostatek pobytu venku a dobrá fyzická kondice jsou základem nejen pro celkové zdraví, ale prospívají také vašemu zraku. Jídelníček nabitý antioxidanty, minerály a vitamíny má přímý vliv na snížení rizika vzniku chronických očních onemocnění. Všechny potřebné živiny pro zrak lze získat z potravin a doporučení jsou stejná jako u výživových poradců: šetrně zpracovaná zelenina, čerstvé ovoce, mořské ryby kvůli esenciálním mastným kyselinám, kvalitní bílkoviny z masa nebo mléčných výrobků. Pobyt pod širým nebem zase příznivě působí na schopnost oka udržet si akomodační schopnosti a odpočinout si od monitorů počítačů nebo displejů mobilních telefonů.

Myslete na svůj zrak, dokud nemáte žádné potíže a běžte na preventivní prohlídku!

www.duovize.cz tel.: 777 643 020

www.neovize.cz tel.: 775 858 700