Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Je to k nevydržení? Tohle zabírá na bolest zubů: Česnek, alkohol i soda! Jen pozor na „popáleniny“

/
  • Bolest zubů bývá k nevydržení. Ilustrační foto
    12. března 2019 ● 06:00

    Bolest zubů patří k jedněm z nejhorších vůbec. Zákonem schválnosti je, že nás chytne večer nebo o víkendu, kdy se jen tak rychle pomoci svého zubaře nedočkáme. Kromě pohotovosti můžete vyzkoušet i některý z našich osvědčených tipů.

  • 1.

    Přiložte česnek nebo cibuli

    Lékařské účinku česneku jsou všeobecně známé. Je přírodním antibiotikem a přináší velkou úlevu od bolesti. Účinkuje tak i na zuby. Stačí jej utřít společně se solí, která je mimochodem také antibakteriální, a pastou potřít bolavý zub. Sice to nebude velká dobrota, ale pomůže vám to. Podobně vám pomůže i cibule, stačí ji žvýkat.

    ...
    Autor: iStock

  • 2.

    Hřebíček a tymián v akci

    Za přírodní anestetikum, které znecitliví bolavý zub, považován hřebíček. Ideální je ho rozemlít a potřít bolavé místo, ještě lepší by však bylo jej rozkousat. Samozřejmě pokud to bolest dovolí.

     

    Existuje i hřebíčkový olej, který se používá jako kloktadlo. Ulevit by se vám mělo nejpozději do 40 minut. Hřebíček je navíc i prevencí proti kazům a paradontóze. Stejně protizánětlivě působí i tymián. Uvařte z jeho listů odvar, nebo ho rovnou žvýkejte.

     

  • 3.

    Vyluhujte šalvěj a heřmánek

    Další bylinky, které máte doma běžně k dispozici, a o jejichž účincích možná ani netušíte. „Babské ucho“ neboli šalvěj můžete použít čerstvou i sušenou. Stačí ji zalít horkou vodou a nechat vychladnout. Podobně postupujte s heřmánkem. Vzniklý odvar kloktejte.

    ...
    Autor: shutterstock.com

  • 4.

    Zabere i alkohol, soda a led

    I když to zní jako nejlepší trojkombinace do vaší skleničky na odpolední drink, ingredience tentokrát použijte jinak a hlavně samostatně. Alkohol je dobrým tišitelem bolesti. Ovšem nesmíte ho nalít do sebe. Co možná nejčistší alkohol naneste na vatičku a na postiženém místě nechte působit zhruba čtvrt hodiny.

    Lžičku sody zalijte teplou vodou a zub propláchněte. Pokud jde jen o drobnost, měli byste cítit úlevu okamžitě. Pokud ne, sáhněte po ledu. Přikládejte na bolavé místo. Led před tím ale zabalte do utěrky, ať si ještě „nepopálíte“ tvář.

    Zubní kaz ve většině případů nebolí.
    Autor: Shutterstock.com

Dnešní horoskopy