Přemkovy zdravotní obtíže se táhly od dětství. Prodělal složitou operaci páteře, hůř slyší a navíc má autistické postižení.  Aby toho trápení byl ještě větší kopec, synovy nemoci neunesl jeho táta. „Opustil maminku, a tak s učením mi pomáhal bráška a vše ostatní zbylo na ní. Mamince se zhoršila nemoc, a tak musela chodit na chemoterapie,“ vysvětluje Přemek, který šel nejprve bydlet ke svému otci a jeho nové přítelkyni.

Ani tam to ale nešlo. Z bytu musel odejít. „Maminka tedy přerušila léčbu, vzala mě domů a začali jsme hledat, kde bych mohl bydlet. Rád bych vyzkoušel bydlet sám, bez maminky, ale bojím se, že mně zase okradou, když se jim to už jednou podařilo,“ popisuje Přemek a dodává: „Nejraději jsem sám a doma. Tam to bylo a stále je, nejbezpečnější.“

Chráněné bydlení nevyšlo

Plán umístit Přemka do chráněného bydlení se bohužel nezdařil. Našel se ale jiný byt, byť velmi zdevastovaný! Uvolní se už od 1. března. „Půjdu zkusit bydlet sám do bytu. Do bytu který není moc hezký, ale kde se budu moct dívat z okna na chráněné bydlení, kde žijí i mí kamarádi z chráněných dílen,“ vysvětluje Přemek a prozrazuje i své plány a sny.

Sen o práci i lásce

„Chtěl bych hodné děvče a práci, kterou bych mohl dělat. Hledám, ale když na mne začnou mluvit cizí lidé, začnu se třást a nemluví se mi dobře. Většinou slíbí, že se ozvou a už se neozve nikdo,“ dodává Přemek. „V hlavě už se začínám připravovat na odchod z domova. Chci vám všem poděkovat za všechnu vaši podporu, budu vědět, že v tom bytě vlastně díky vám nejsem sám,“ vzkazuje muž na stránkách Nadačního fondu Pečovatel, který se mu snaží najít pomoc.

VIDEO: Učitelka vlekla autistického chlapce po školní chodbě