Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

První pomoc, když máte mokro v botách! Který fígl funguje nejlépe?

/
  • 31. ledna 2019 ● 09:16

    Mokré boty jsou v zimě nejen nepříjemné, ale i nebezpečné, protože kvůli nim můžete snadno prochladnout. Chcete mít nohy v suchu? Poradíme ty nejlepší triky a vzpomeneme i na jeden opravdu osvědčený fígl.

  • 1.

    Impregnujte hned po nákupu

    Nejlepší samozřejmě je, aby vám boty vůbec nenavlhly. To zajistíte jednak vhodným výběrem obuvi do vlhka, jednak důkladnou impregnací. Odborníci doporučují impregnovat boty hned, jak je přinesete z obchodu, v zimě je pak třeba obnovovat nástřik častěji, když boty přijdou do kontaktu s posypovou solí. Pokud nemáte při ruce impregnaci, můžete použít například kosmetickou vazelínu, sádlo, indulonu nebo včelí vosk.

    Autor: Shutterstock

  • 2.

    Pomocníci proti vlhkosti

    Noviny – starý a osvědčený způsob. Vycpěte boty novinami a postavte ke kamnům, noviny pravidelně vyměňujte.

     

    Třešňové nebo švestkové pecky – buď je můžete vložit do plátěného pytlíku a nahřát, nebo vyschlé prostě jen nasypat do bot. Skvěle totiž absorbují vlhkost. Lze použít i rýži.

     

    Sáčky proti vlhkosti – schovávejte si sáčky s absorpční látkou, které bývají v kabelkách i nových botách. Proti vlhkosti pomůže i ponožka naplněná absorpčním »kočkolitem«.

     

    Fén – Pokud potřebujete boty rychle vysušit, použijte fén. Je však nutné ho v krátkých intervalech vypínat, aby se nepřehřál, a po použití ho otřít dezinfekcí, nebo čisticím prostředkem.

    Autor: Profimedia.cz

  • 3.

    Staré dobré sáčky...

    Pokud nemáte boty na přezutí, zkuste radu poslední záchrany. Na nohy v ponožkách navlékněte igelitové sáčky, na ně natáhněte ideálně další ponožky a i s nimi se nazujte do bot. Tělesné teplo boty vysuší a vy nebudete cítit chlad a vlhko.

    Autor: Profimedia.cz

  • 4.

    Jak sušit boty?

    Hlavně pomalu, rozhodně ne na přímém teple, pokud je nechcete zničit. Při příliš vysoké teplotě kožené boty ztvrdnou a popraskají, jiné materiály zase mají tendenci se zkroutit.

    Autor: Shutterstock

Dnešní horoskopy