Během jakéhokoliv hubnutí, a tedy i během speciálního programu Petra Havlíčka, vyvstává otázka, zda je možné si dopřávat i oblíbené kafíčko. „V době, kdy jsme natočili s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou první díly pořadu Jste to, co jíte, se začala tradovat pověra, že hubnoucí člověk nemá pít kávu, protože káva a hubnutí nejdou spolu dohromady,“ potvrzuje věčné dilema Petra Havlíček.

Denně i 4 šálky

Zároveň ale dodává, že opak je pravdou. „Káva může hubnutí napomoci, především dvě z jejích složek – kyselina chlorogenová a částečně kofein. Obě složky jsou proto i častou komponentou »spalovačů tuků«. Nicméně, zásadní efekt od nich v žádném případě očekávat nemůžeme. Pokud denně vypijeme tři až čtyři šálky kvalitní kávy, a tím mám na mysli italské espreso, nevylepšené smetanou, šlehačkou nebo velkým množstvím cukru, pak je její dopad na naše zdraví spíše pozitivní, jak uvádějí nejnovější studie,“ tvrdí Petr Havlíček.

To, proč účastníkům vyřazovali kávu z jejich jídelníčku, bylo kvůli jejich mnohdy žalostnému zdravotnímu stavu, především špatně kompenzované hypertenzi a únavě, kvůli které se mnozí z účastníků kávou dopovali.

Den volnosti povolen!

Tohle zřejmě po deseti dnech diety uvítá každý: Po deseti dnech je totiž třeba si lehce odpočinout a dopřát si trochu volnosti, a vlastně i nějakou malou radost. Už jen proto, ať nemáte pocit, že jsou věci, které už si nikdy v životě nedáte. Proto si zařaďte volný den a dejte si jídla dle chuti. Jen se snažte dodržet stanovený rytmus v jídle, to znamená snídani, oběd a večeři s asi pětihodinovými pauzami mezi jednotlivými jídly. Snažte si i v tento volný den vybírat kvalitní potraviny a z nich i správně připravená jídla.