Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

10 hubnoucích pravidel Petra Havlíčka! Proč nám stačí jen tři jídla?

/
  • 8. ledna 2019 ● 09:56

    Chcete se s novým rokem pustit do hubnutí? Specialista na zdravou výživu Petr Havlíček přichází s programem tří živinově bohatých jídel denně, který zaručí, že kila půjdou dolů. Jak vypadá desatero diety podle Petra Havlíčka? Pokračování hubnoucího seriálu najdete  v pondělí 14. ledna v tištěném Blesku.

    „Poslední studie ukazují, že celá řada tvrzení, týkajících se častého jezení menších porcí jídel, především ta, která se týkají rychlosti metabolismu, kolísání hladiny krevního cukru či efektivnějšího využití živin, se buď nepotvrdila či se zcela vyvrátila. U tří jídel denně rovněž odpadá neustálé řešení toho, co, kdy a kde si dám jídlu,“ vysvětluje autor konceptu této diety Petr Havlíček.

     

    „Neříkám, že jíst pět až šest menších jídel denně je úplně špatné, nebo že jíst jen tři jídla denně je tím jediným klíčem k úbytku hmotnosti. Každý z nás jsme jiný, ať už geneticky či prostředím, ve kterém žijeme a které nás ovlivňuje, a proto vím,  že celé řadě z nás pět až šest malých jídel denně zcela vyhovuje a tento přístup je pro ně vhodný,“ nezatracuje Petr Havlíček ani dietu založenou na více menších porcích. Tentokrát však nabízí jiný přístup, založený na třech jídlech.

  • 1.

    Jen 3 jídla

    Denně konzumujte pouze tři jídla – snídani, oběd a večeři.

    Autor: istock.com

  • 2.

    Mezi jídly pauza 5 hodin

    Pauzy mezi jednotlivými jídly dodržujte cca 5 hodin (4 – 6) – tedy jezte až v situaci, kdy máte prázdný žaludek a objeví se skutečný hlad, nikoli jen nutkavý pocit, vyvolaný častou a pravidelnou konzumací jídel.

    Autor: istock.com

  • 3.

    Jídlo je velmi výživné

    Všechna tři jídla jsou nutričně vyrovnaná, tzn., že obsahují dostatek všech tří makroživin, a tím pádem pocit sytosti vydrží oněch výše zmíněných 4 – 6 hodin.

    Autor: istock.com

  • 4.

    Kávu s mlékem ne

    Mezi jednotlivými jídly nepřijímejte žádné další, tedy ani kávu s mlékem (černá neslazená káva ale není problém).

    Autor: istock.com

  • 5.

    Ovoce s omezením

    Ovoce nekonzumujte jako svačinu, ale jako součást hlavního jídla.

    Autor: istock.com

  • 6.

    Zeleninu ke všemu

    Zelenina je součástí každého jídla (s výjimkou sladkých« jídel).

    Autor: istock.com

  • 7.

    Snídejte, až máte chuť

    Snídani nemusíte jíst krátce po probuzení, ale v momentě, kdy se objeví její skutečná potřeba.

  • 8.

    Alkohol má stopku

    Přes den pijte dostatek neslazených tekutin, především čisté vody, ale neslazená káva a neslazený čaj nejsou problém, alkohol nepijte.

    Autor: iStock

  • 9.

    Pohyb i spánek

    Nezapomínejte na dostatek pohybu, ať už běžného či aktivního a rovněž tak i na dostatek odpočinku, především kvalitního a dostatečně dlouhého spánku.

     

    Pozor! Systém tří jídel denně není vhodný pro děti, dospívající, těhotné či kojící ženy, fyzicky vysoce aktivní jedince. Rovněž nemocní by měli svoje stravování konzultovat s odborníkem a přizpůsobit jej svým zdravotním obtížím.

    Autor: istock.com

  • 10.

    Kdy večeřet?

    Večeři dojezte nejpozději 3- 4 hodiny před spaním.

    Autor: istock.com

Dnešní horoskopy