Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zrádný testosteron: Může za pivní pupek i prsa mužů! Jak si ho zvednout jídlem?

/
  • 30. listopadu 2018 ● 06:00

    Doba je pro normálního muže dost náročná. V práci je třeba podávat abnormální výkony, doma hrát správně roli hlavy rodiny, a u toho ještě vypadat k světu a v posteli být jednička. A skutečnost? Muže trápí nedostatek testosteronu, což se mimo jiné projevuje i pivním břichem a zvětšenými prsy.

     

    V kanceláři se hromadí práce, manželka už týdny bezvýsledně žádá o opravu poličky a děti si stěžují na nedostatek pozornosti. Namísto vysněného pevného břicha a mohutných bicepsů se začínají objevovat povislá prsa a pivní pupek. Sebevědomí upadá, nálada je na bodu mrazu, o chuti na postelové hrátky nemluvě. Za tím vším hledejte společného jmenovatele, a tím je úbytek hormonu zvaného testosteron.

  • 1.

    Mění tělo i mysl

    Testosteron je steroidní hormon ze skupiny androgenů (mužských hormonů). Vzniká přirozenou cestou ve varlatech a buňkách nadledvinek. Správná hladina testosteronu řeší řadu problémů, kterým muž čelí denně v rodině i v práci. Muž je vyrovnaný, se zdravým sexuálním apetitem a bez problémů s erekcí. Naopak při nižší hladině testosteronu se mohou objevit problémy na těle i na duši. Nejčastější jsou potíže s ukládáním tuku v oblasti břicha, ztrátou svalové hmoty a zvětšení prsou. Připojuje se nižší průbojnost, ztráta sebevědomí a splíny.

    VIDEO: Mužský přechod: Způsobuje ho nedostatek testosteronu 

  • 2.

    Testosteron se »vybíjí«

    Nejvyšší hladinu testosteronu mají mladí muži kolem 20. až 30. roku života, kdy se kariéra teprve rozjíždí a o rodině se teprve začíná uvažovat. Poté ale následuje postupné snižování hladiny tohoto hormonu přibližně o 1 % ročně a kolem 50. roku už jde spíše o pád. Někdy ale prudký pokles přijde i dříve. Způsobeno je to v tomto případě špatným životním stylem, především přemírou alkoholu, nezdravou stravou a nedostatkem spánku. Jak prokázaly studie, nejvíce testosteronu se v těle tvoří v noci a brzkých ranních hodinách ve fázi hlubšího spánku. Proto jeho nedostatek častěji tíží workoholiky a muže ve stresu, kterým i ve spánku mozek pracuje na plné obrátky.

    Autor: Foto: Profimedia

  • 3.

    Jde to i bez lékaře

    Není třeba hned spěchat k lékaři. Pro začátek je potřeba změnit životní styl. Konzumujte kvalitní potraviny, především maso, vejce, ovoce a zeleninu, ořechy, semínka, luštěniny, avokádo a zdravé tuky. Mezi téměř zázračné potraviny na podporu testosteronu v těle patří brokolice. I obyčejný česnek napomáhá k tvorbě testosteronu.

    Autor: istock.com

  • 4.

    Ďábelská avokádová vejce se slaninou

    Budete potřebovat: ◆ 6 natvrdo uvařených vajec ◆ 1 avokádo ◆ 3 plátky slaniny rozkrojené na polovinu ◆ 1 lžíci pálivé mleté papriky ◆ 1 lžíci citronové šťávy ◆ 1 lžíci olivového oleje ◆ 1 stroužek česneku ◆ 1 lžičku hořčice ◆  sůl a pepř.

     

    Postup: Natvrdo uvařená vejce rozkrojte a vyjměte žloutky. Slaninu ugrilujte dokřupava v troubě. Do misky vložte na kousky nakrájené avokádo, žloutky, olivový olej, pálivou papriku, stroužky česneku, hořčici a citronovou šťávu. Osolte, opepřete. Všechno rozmixujte. Hmotou naplňte bílky a ozdobte slaninou.

    Autor: iStock

     

Dnešní horoskopy