Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Nejlepší babské rady proti rýmě: Cibule do nosu pro otrlé, vlněné ponožky pro slečinky!

/
  • Nohy v teple a cibuli do nosu! Na babské rady je spolehnutí!
    16. října 2018 ● 08:22

    Sezóna rýmiček je tu! Všichni kolem kýchají, prskají, smrkají, a tak je třeba využít všech možných prostředků, jak jí odolat. Sice se říká, že neléčená rýma trvá týden, zatímco léčená sedm dní, jak ale víme všichni, potrápit nás umí obě dvě pořádně.

     

  • 1.

    Jak rýmu nechytit?

    Řečeno stručně – zdravým způsobem života. Sem spadá především otužování a pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu. Jakmile nastoupí sezóna rýmy, je třeba se vyhýbat místům s větší koncentrací lidí, vyplatí se omezit i návštěvy kina či divadla. Pomáhá časté, ale krátkodobé větrání, stejně jako konzumace vitaminů B a C. 

     

    Autor: Shutterstock

  • 2.

    Bacha na zánět středního ucha

    Posměšná vyjádření o tom, že neléčená rýma trvá týden, zatímco léčená sedm dní, zkreslují skutečné nebezpečí této nemoci. Když se neléčí, mohou se kvůli zduřené sliznici ucpat otvory, kterými se drenují vedlejší dutiny nosní nebo Eustachova trubice. Pak obyčejně dochází k zánětu vedlejších dutin nebo středního ucha, který často a rychle přechází v hnisavou formu. A to už legrace opravdu není a vyžaduje zákrok lékaře, zejména u dětí.

     

    Autor: iStock.com

  • 3.

    Zkuste inhalovat!

    Působení horké páry s minerály na lidský organismus znali už ve starověkém Egyptě. Dnes nahrazují minerály a byliny v syrové formě aromatické tinktury – jejich koncentrovaný výluh.

     

    Jak na to?

    Do mísy s horkou vodou stačí přidat 5 až 8 kapek aromaterapeutické esence (eukalyptus, borovice lesní, máta peprná, myrta). Hlavu nad mísou zakryjeme ručníkem a zhluboka dýcháme »na střídačku« nosem a ústy asi čtvrt hodiny. Účinné látky pronikají do dýchacích cest i do plicních sklípků.

     

  • 4.

    Česnek a cibule jako první pomoc

    Zejména v počátečních staádiích rýmy pomáhají česnek a cibule. Cibuli pokrájíme na malé kousky, zabalíme do gázy a zformujeme dva podlouhlé sáčky. Vložíme je do nosu, kam až to půjde, a zhluboka dýcháme (samozřejmě nosem). Stejný, i když poněkud drastičtější způsob, je tzv. kominický s použitím česneku. Jeho dva stroužky očistíme, jemně naklepeme střenkou nože, zabalíme do kousku fáče a vložíme do nosu. Opět zhluboka vdechujeme, alespoň tři minuty.

    Autor: iStock

  • 5.

    Babské rady, které se osvědčily!

    Do umyvadla nebo lavoru nalijeme horkou vodu a ponoříme do ní ruce až po lokty.

     

    Před usnutím kloktáme 5 minut vlažnou slanou vodou.

     

    Místo obvyklé večeře vypijte velký šálek hovězího nebo kuřecího vývaru.

     

    Celý den popíjejte zázvorový čaj s medem. Kousky čerstvého zázvoru (nebo nastrouhaný) přelijte vařící vodou a nechte vyluhovat.

     

    Nastrouhejte čerstvý kořen křenu a smíchejte v poměru 1:1 s medem. Denně se užívá 5 lžiček.

     

    Pravidelně pijte bylinné čaje – lipový, mátový, šípkový, mateřídouškový. Slaďte vždy medem.

     

    Usínejte s vlněnými ponožkami na nohou. Úsloví, že kdo má nohy v teple, toho rýma netrápí, je pravdivé.

    Autor: naturhouse.cz

Dnešní horoskopy