Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

VIDEO: Už jste někomu zachránili život? Přesný návod krok za krokem: První pomoc i pro miminko!

/
  • Naučte se poskytnout první pomoc. Můžete zachránit člověka!
    Naučte se poskytnout první pomoc. Můžete zachránit člověka! (Generali)
    19. září 2018 ● 08:00

    Zachránit život můžete i vy! Je ale potřeba na nic nečekat a jednat. Jak by se člověk měl zachovat v situaci, kdy se někdo další ocitl v ohrožení života? Krvácí, nedýchá nebo jde dokonce o život miminku?  První pravidlo zní: zachovejte klid a nepropadejte panice!

     

  • 1.

    Jak postupovat v případě ohrožení života?


     Zjistěte, zda osoba masivně krvácí. Pokud ano, krvácení zastavte. Zajistěte průchodnost dýchacích cest a  zavolejte na linku 155. Pokud má daná osoba potíže s dýcháním, zahajte resuscitaci a přímou srdeční masáž. Nezapomínejte však nikdy na to, že při záchraně života musíte vždy dávat pozor i na sebe. Například při resuscitaci to může znamenat prostřídat se u nepřímé srdeční masáže s někým jiným.

  • 2.

    Jak zastavit masivní krvácení?


    Zastavit masivní krvácení se na první pohled nemusí zdát vždy jednoduché. Když ke krvácení dojde například v terénu vlivem autonehody, lidé jsou zmatení, v šoku a nemají tolik vybavení. Pokud ale máte v pořádku autolékárničku, poradíte si efektivně a spolehlivě. Stačí šikovně použít obvazy, které se v ní nacházejí.

     Jak tedy postupovat? Stlačte s ránou související tlakový bod na těle (tlakové body jsou popsány ve videu). „Zaškrťte končetinu. Použít můžete třeba hadr nebo šátek. Aplikujte na ránu sterilní krytí a tlakový obvaz. Volejte linku 155,“ vysvětluje profesionální záchranář Mgr. Martin Čapek.

     

     Jak s obvazy správně pracovat si prohlédněte v následujícím videu:

     

  • 3.

    Umíte zachránit miminko?

    Resuscitovat dospělého člověka a malé miminko není to samé! Při resuscitaci dítěte do jednoho roku musí být člověk více opatrný. I frekvence stlačení hrudní kosti při nepřímé srdeční masáže je jiná. Jak tedy postupovat?  Dítě položíme na podložku. „Provedeme 5 úvodních vdechů do úst. Ale pozor! Ne z plných plic, vdechneme pouze obsah vlastních úst,“ radí profesionální záchranář Mgr. Martin Čapek. Provedeme nepřímou srdeční masáž v poměru 3 stlačení na jeden vdech. Voláme na linku 155. Více na www.staci-malo.cz

     


Dnešní horoskopy