Vyjít vstříc rodičkám se v tomto případě rozhodla Nemocnice Na Bulovce, kde se zrekonstruovalo oddělení šestinedělí. Nový projekt Gynekologicko porodnické kliniky cílí na splnění všech představ rodičů o tom, jak by porod a péče o miminko měl probíhat. „Naší snahou je, aby narození dítěte bylo pro celou rodinu krásným zážitkem a přitom vše proběhlo zcela bezpečně,“ vysvětluje přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky Michal Zikán. „Jsme schopni zajistit, aby bylo od porodu miminko stále s matkou, případně i s otcem a poté byli společně ubytování na jednom pokoji," doplňuje primář Neonatologického oddělení Martin Čihař.

Porodní přání

„Na základě Dotazníku porodních přání, který dostane budoucí maminka v těhotenské poradně, si rodina může naplánovat, jakým způsobem o ni bude v průběhu porodu a v poporodním období pečováno,“ objasňuje novinku primář Čihař a dodává: „Jednotlivé postupy budou v dotazníku přesně popsány. Rodiče budou proškoleni v rámci předporodních kurzů. Součástí bude samozřejmě diskuze a vysvětlení jednotlivých postupů.“

Co je v dotazníku

V dotazníku se rodiče vyjadřují k průběhu porodu (medikace, nástřih, polohy při porodu, přítomnost doprovodu atd.), k ošetření dítěte, zda si přejí bonding, vyšetření novorozence u maminky, dotepání pupečníku, k poporodnímu průběhu (minimální separace, možnost být i s otcem na pokoji, což je samozřejmě limitováno počtem jednolůžkových pokojů).

Pomohla nadace

Tento nový přístup nemocnice může nově nabízet i díky patronce neonatologického oddělení Lucie Borhyové a jejímu nadačnímu fondu LuckyBe. Nadační fond totiž daroval neonatologickému oddělení potřebné technické vybavení v hodnotě přesahující půl miliónu korun. Zakoupila se především přístrojová technika k monitorování novorozence a k zajištění jeho tepelného komfortu.

Foto Nemocnice Na Bulovce

...
Autor: nemocnice Bulovka

Přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky Michal Zikán, primář Neonatologického oddělení Martin Čihař a Lucie Borhyová.