Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Když úraz pokazí prázdniny! Rizika dětských táborů a jak na ně

/
  • Pozor na úrazy na dětském táboře!
    22. července 2018 ● 07:15

    Vypravujete dítě na tábor? Pak musíte počítat s tím, že ho čekají nejen krásné zážitky a nová přátelství, ale že můžou nastat i různé problémy. Je dobré se připravit předem a jako rodič znát svá práva a možnosti.

  • 1.

    Pořadatel tábora má řadu povinností

     

    Když úraz pokazí prázdniny! Rizika dětských táborů
    Autor: Shutterstock.com

    Pořádat dětský letní tábor není nic snadného. Ze zákona je například nutné zajistit základní péči o zdraví všech účastníků během celého tábora, vést zdravotnický deník a seznam účastníků nebo zajistit informovanost rodičů o zdravotních potížích, které dítě v průběhu tábora prodělalo. Jenže zákon nestanoví, jak rychle má být rodič o zdravotních problémech dítěte informovaný.

    Rada právníka: Ještě před začátkem tábora se pořadatele zeptejte, jak tyto situace řeší. „Případně ho můžete písemně požádat o to, že v případě, že se vaše dítě na táboře zraní či onemocní, chcete o tom být obratem informováni, např. telefonicky,“ radí JUDr. Barbora Pospíšilová z pojišťovny právní ochrany DAS. Jinak se totiž může stát, že se o úrazu dítěte dozvíte až po jeho návratu.

  • 2.

    Odpovědnost je nutné prokázat

     

    Když úraz pokazí prázdniny! Rizika dětských táborů
    Autor: Shutterstock.com

    Zranilo se vaše dítě na táboře? Počítejte s tím, že náhradu škody nedostanete automaticky. Odpovědnost za vzniklou škodu je třeba prokázat.

    Co je potřeba prokázat:

    ● že osoba, po které náhradu požadujete, jednala protiprávně

    ● že újma skutečně vznikla

    ● že mezi vznikem újmy a jednáním konkrétní osoby (např. jiného dítěte) existuje příčinná souvislost a zavinění

    ● že byl zanedbán dohled nad vaším dítětem (např. ze strany vedoucích) „Pokud se odpovědnost podaří prokázat, pak se vám otvírá možnost uplatnit u těchto osob nárok na náhradu újmy na zdraví za vzniklé zranění,“ potvrzuje právnička.

  • 3.

    Zraněný může dostat nejen bolestné

     

    Když úraz pokazí prázdniny! Rizika dětských táborů
    Autor: Sleviště.cz

    Podařilo se prokázat odpovědnost za úraz vašeho dítěte? Pak může mít nárok zejména na náhradu újmy na zdraví, konkrétně na bolestné, náklady spojené s léčbou, náklady spojené s následnou péčí o zdraví a náhradu za ztížení společenského uplatnění.

  • 4.

    Zajímejte se o pojištění

     

    Když úraz pokazí prázdniny! Rizika dětských táborů
    Autor: Shutterstock.com

    Ať už za škodu na zdraví nebo věcech vašeho potomka může kdokoli, vždy se vyplatí se zajímat, jestli je pojištěný. „Nejčastěji jde o pojištění odpovědnosti v občanském životě,“ upřesňuje právnička a dodává, že v tom případě je vhodné uplatnit svůj nárok skrze toto pojištění.

  • 5.

    Za dítě zodpovídá (většinou) vedoucí

     

    Když úraz pokazí prázdniny! Rizika dětských táborů
    Autor: istock.cz

    Za úraz dítěte na táboře většinou odpovídá nejen ten, kdo úraz způsobil (např. jiné dítě), ale i dospělý (např. oddílový vedoucí), který zanedbal náležitý dohled. V případě odpovědnosti nezletilého dítěte se ale ještě posuzuje i to, jestli bylo schopné své jednání ovládnout a posoudit jeho důsledky.

    O náhradu újmy na zdraví dítěte se »podělí« podle míry odpovědnosti. Podle právničky Pospíšilové se ale může stát, že pokud škodu zavinilo nezletilé dítě, nemusí ji hradit. „Pak bude škodu poškozenému hradit pouze ten, kdo nad škůdcem zanedbal náležitý dohled,“ dodává JUDr. Pospíšilová.

  • 6.

    Jak postupovat při nároku na náhradu újmy

     

    Když úraz pokazí prázdniny! Rizika dětských táborů
    Autor: iStock.com

    Pokud chcete vymoci svému dítěti peníze za způsobenou újmu, je potřeba se dobře připravit. V případě soudního řízení totiž budete muset své nároky umět obhájit a dokázat, že újma, za kterou požadujete náhradu, vznikla a v jakém rozsahu.

    1. Vyčíslete svůj nárok na náhradu újmy.

    2. Zajistěte si maximum důkazů, kterými svůj nárok můžete podložit (např. lékařské zprávy, fotografi e zranění apod.).

    3. Zjistěte, zda existují svědci, kteří vznik úrazu viděli.

    4. Zkuste se smírně dohodnout s pořadateli dětského tábora a osobou, která se na vzniku újmy podílela (např. oddílový vedoucí, rodič dítěte, které vaše dítě zranilo).

    5. Zašlete jim dopis, ve kterém celou situaci popíšete, sdělíte, jaká újma vašemu dítěti vznikla a jakou náhradu požadujete. V dopisu je dobré také uvést lhůtu, do které čekáte jejich vyjádření. Rada: Vše, co si s druhou stranou smírně dohodnete, mějte písemně.

    6. Pokud dohoda není možná, ať už z důvodu, že druhá strana vzniklou újmu neuzná, nebo se nejste schopni dohodnout na výši náhrady, je nejčastější další možností občanské soudní řízení.

     

    Fotogalerie
    8 fotografií

    Video: Chcete navštívit dítě na táboře? Raději ne, říká odborník

    Video
    Video se připravuje ...

    Chcete navštívit dítě na táboře? Raději ne, říká odborník Blesk TV

Dnešní horoskopy