Melanom vzniká nejčastěji ze sluncem poškozených pigmentotvorných buněk. Tvoří se buď z mateřských znamének, nebo i ze zdravé kůže, kde se také mohou vyskytovat pigmentotvorné buňky,“ říká prof. MUDr. Petr Arenberger, přednosta Dermatovenerologické kliniky FN Královské Vinohrady. A metastazující melanom je podle něj jednou z nejhorších onkologických diagnóz. Sice tvoří jenom 4 % kožních nádorů, ovšem způsobuje až 79 % úmrtí na nádory kůže.

...
Autor: archiv Blesk

Naděje zvaná imunoterapie

Před několika lety přežíval déle než rok pouze jeden ze čtyř pacientů s diagnózou zhoubného melanomu. Naděje pacientům svítá až nyní s příchodem imunologické léčby. Ta dokáže působit na mechanismus, kterým se nádor maskuje, aby nebyl odhalen imunitním systémem. Imunoterapie jej však donutí »sundat maskování«, odbrzdí imunitní systém a vyvolá reakci zacílenou proti nádorovým buňkám.

Od letošního února je léčba hrazena

Z pacientů, kterým byla tato léčba nasazena, a přežili jeden až tři roky, nikdo neumírá. Od letošního února je tato léčba k dispozici i českým pacientům a je hrazená z veřejného zdravotního pojištění. Brzy snad ale budou mít i naději i pacienti s některými typy rakoviny plic, kde je rovněž účinná.

Šance na život

„Když prodloužíte moderní léčbou nemocnému život, dáváte mu tím i šanci dožít se za tři nebo čtyři roky možná nějaké nové léčebné metody. Ta může zasáhnout v jeho nádoru nový cíl nebo dále ovlivní imunitní stránku nádoru či celého organismu a on bude moci žít svůj život plnohodnotně dále,“ konstatuje doc. MUDr. Jana Prausová, přednostka Onkologické kliniky 2. LF UK a FN Motol.

...
Autor: archiv Blesk

Víte, že …

… nejčastěji onemocní zhoubným melanomem ženy a muži ve věku 55 – 59let?

Rakovina v číslech

  • téměř 90 000 – počet nově diagnostikovaných zhoubných nádorů za rok
  • asi 27 000 – počet zemřelých na onkologická onemocnění za rok
  • přes 0,5 milionu – počet v ČR žijících onkologických pacientů. Jde tedy skoro o 5 procent populace!

Pavel Brejcha (63): Nádor metastazoval do plic, ale já žiju!

Pavel Brejcha se v roce 2002 odstěhoval na Filipíny, kde několik let žil. Při jedné návštěvě v Česku ho jeho kamarád lékař upozornil na drobné znaménko na rameni a doporučil mu návštěvu u dermatologa. Ortel zněl zhoubný melanom. Nádor byl odstraněn, ovšem za pár let metastazoval do plic. Pan Brejcha prodělal operaci a byla mu nasazena moderní nádorová léčba. „Jsou to dva roky, co se léčím u profesora Arenbergera. Cítím se velice dobře. Ovšem vím, že dřív bych neměl šanci s touto diagnózou přežít,“ vypráví onkologický pacient.

...
Autor: archiv Blesk

 

Tato znaménka jsou nebezpečná. Mohou se vyvinout ve zhoubný melanom.

ABCD: Tato znaménka jsou nebezpečná. Mohou se vyvinout ve zhoubný melanom.
Autor: archiv Blesk