Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Zdravé zažívání: 5 lehce dostupných potravin, které jsou víc než »super«

/
  • Zdravé zažívání: 5 lehce dostupných potravin, které jsou víc než »super«
    12. března 2018 ● 08:00

    Superpotraviny frčí a není se čemu divit. Tyhle přírodní klenoty jsou plné antioxidantů, vitaminů a minerálů. Věděli jste však, že i u nás jsou k mání desítky úžasných přírodních skvostů, které obsahují nespočet zdraví prospěšných látek? Navíc jsou dobře dostupné a vynikající.

     

  • 1.

    1. Špenát

     Tahle listová zelenina původem pravděpodobně z Persie je možná nenápadná svým vzhledem, výživově se však jedná o jednu z nejhodnotnějších potravin. Dopřejte si ho čerstvý z lokální české produkce, a co nezvládnete zpracovat, zamrazte. V zimě přijde vhod. Už jedna hrst špenátu pokryje polovinu denní dávky vitaminu A, téměř celou dávku kyseliny listové a doplní i vitamin K.

    TIP BLESKU: Špenát nepotřebuje dlouhou tepelnou úpravu. Orestujte ho na troše olivového oleje s česnekem, posypte třeba chia semínky nebo sezamem a podávejte jako přílohu.

    Špenát
    Autor: shutterstock.com

  • 2.

    2. Brokolice

    Zelenina, kterou i v českých zahradách najdeme velice často. Pouhých 100 g syrové brokolice obsahuje zhruba desetinu z denního příjmu vlákniny, hravě pokryje denní dávku vitaminu C a je bohatým zdrojem vitaminů K a B – vitaminů potřebných pro zdravé kosti, metabolismus a podporu nervové soustavy.

    TIP BLESKU: Abyste zachovali co nejvíce prospěných látek, připravujte brokolici v páře.

    Brokolice
    Autor: Bored Panda

  • 3.

    3. Kapusta

    Tahle kráska neobsahuje žádný tuk, zato spoustu železa a vlákniny. A co víc: je zásadotvorná, takže pomáhá udržet dobré pH v těle a předcházet překyselení organismu. Obsahuje vitaminy K, A, C a má protizánětlivé účinky.

    TIP BLESKU: Udělejte si kapustové pesto. Rozmixujte kapustu-kadeřávek s citronovou šťávou, česnekem, slunečnicovými semínky a přidejte strouhaný parmazán.

    kapusta
    Autor: Shutterstock

  • 4.

    4. Kysané zelí

    Že je zelí jednou z nejzdravějších potravin vůbec, není fáma, ale holý fakt. Kyselina mléčná, obsažená v kysaném zelí, a vitamin B se úzkostlivě starají o střevní mikrofl óru. Kysané zelí je také bohaté na beta-karoten a vitamin C, dále obsahuje vitamin B, E, A, K a minerální látky.

    TIP BLESKU: Šťáva z kysaného zelí podporuje trávení, detoxikaci a čistí pleť!

    Kysané zelí
    Autor: shutterstock.com

  • 5.

    5. Červená řepa

    Mistr v detoxikaci. Čerstvá šťáva z řepy pomáhá odvádět z organismu toxiny, a navíc bojuje proti zácpě a podporuje dobrou náladu! Obsahuje také živiny, které v jiných potravinách budete hledat jen těžko. Tou hlavní je brom, naprosto nepostradatelný při přeměně dalších minerálních látek (draslíku, hořčíku, vápníku). V jediném šálku šťávy z červené řepy najdete i ¼ denní dávky kyseliny listové.

    TIP BLESKU: Udělejte si osvěžující a detoxikační smoothie z 1 bulvy červené řepy, 1 mrkve, citronové šťávy, petrželky a čerstvého pepře!

    Červená řepa
    Autor: Shutterstock.com

  • 6.

    VIDEO: Čas na detox: Co ve vašich střevech udělají šťávy z ovoce a zeleniny?

    Video
    Video se připravuje ...

    Čas na detox: Co ve vašich střevech udělají šťávy z ovoce a zeleniny? Eva Fraňková, Lukáš Červený

    Fotogalerie
    6 fotografií

Dnešní horoskopy