Kluci dostali šanci až letos. S infekcí HPV se setká 80 % populace, někteří se stanou přenašeči, jiní onemocní. U žen může vyústit v rakovinu děložního čípku, u mužů pak v karcinom penisu, konečníku apod. Jen očkováním lze ale počet onemocnění snížit. Podle dětské lékařky Aleny Šebkové mnoho rodičů váhá s očkováním dětí proti HPV.

„Přitom se rakoviny všichni bojí. A tady na některé typy karcinomů máme velmi účinné preventivní očkování. Není tedy proč váhat,“ nabádá pediatrička. Kdy očkovat Vakcína má nejvyšší účinnost před prvním sexuálním stykem. „Je hrazena 13letým dětem. Ale i lidé sexuálně aktivní si mohou vakcinací výrazně snížit riziko vzniku některého HPV onemocnění,“ vysvětluje MUDr. Vladimír Dvořák z České gynekologické a porodnické společnosti a dodává: „Očkovat se mohou děti od 9 do 15 let, a to dvěma dávkami, v pozdějším věku a dospělosti se aplikují dávky tři.“

Mnoho mužů neví, že se jich problematika HPV týká. Navíc pro tato onemocnění neexistují preventivní prohlídky, takže je velmi složité je odhalit a přijít na ně včas.

Vladimír Mulač je gynekolog, který se angažuje v prevenci HPV onemocnění. „Ze zkušenosti svých pacientek i své vlastní vím, jakou zátěž představují tato onemocnění pro pacienty i pro lékaře. HPV karcinomy velmi vážně ohrožují, a mnohdy berou i životy,“ říká doktor. I on se nakazil HPV infekcí a onemocněl rakovinou mandlí. Pravděpodobně onemocněl při své práci, jejíž součástí je odběr stěrů z děložních čípků, kde se papilomaviry nejčastěji objevují.

Co HPV infekce způsobuje:

  • Rakovinu děložního čípku

Je čtvrtým nejčastějším zhoubným nádorem u žen na světě. V ČR je diagnostikováno zhruba tisíc nových pacientek ročně. Jedná se o zhoubné onemocnění, při kterém se buňky děložního čípku začnou množit.

  • Genitální bradavice

Jde o nejčastější onemocnění způsobené HPV infekcí a výskyt dramaticky roste. Česká republika hlásí až pětinásobný nárůst, především u mladých lidí.

  • Nemoci genitální oblasti

Tím, že lidský papilomavirus má schopnost usídlit se v kůži a sliznici, může vyvolat nádorové onemocnění či přednádorové změny v pochvě, rodidlech, v konečníku či penisu.

  • Karcinomy oblasti hlavy a krku

Vznikají následkem poškození sliznice např. kouřením, ale mnohé souvisí právě s infekcí HPV. Oproti dřívějšku se v posledních 20 letech zvýšil počet mladších lidí s nádory hltanu. Souvisí to s nevázaným sexem – tedy počtem sexuálních partnerů a oblibou orálního sexu.

Co nám hrozí: Celosvětově odhadovaný počet nových případů HPV
Autor: Robert Klejch, scom

VIDEO: Vladimír Mulač je gynekolog, který se angažuje v prevenci HPV onemocnění.

VIDEO: Děti bez očkování by neměly chodit do školy, rozhodl slovenský parlament

Fotogalerie
7 fotografií