V kostní dřeni sídlí krvetvorné kmenové buňky, které se podle aktuální potřeby vyvíjejí v krevní elementy tvořící naši krev - červené a bílé krvinky a krevní destičky. Jakmile tyto buňky splní v těle svou funkci, rozpadají se, ale vzápětí se obnovují a přetváří se ve znovu potřebné nové krevní elementy. Tento koloběh života je nekonečný. Říkáme mu krvetvorba.

Zdravá krev se správným počtem krevních elementů je jednou ze základních podmínek fungování organismu. Díky správnému množství všech složek může krev fungovat a téci tak, jak má – ani příliš rychle, ani příliš pomalu.

 Zajímavá čísla

* Denně se v kostní dřeni vytvoří asi 500 miliard krvinek.

* Za čtyři vteřiny vyrobí zhruba tolik červených krvinek, jako je počet obyvatel České republiky.

* Za 1 vteřinu vyrobí kostní dřeň asi 2,5 milionu nových červených krvinek.

Když kostní dřeň nefunguje na 100 %

Dojde-li k poruše v procesu krvetvorby, může nastat stav, kdy dochází k nadprodukci (myeloproliferativní onemocnění) či naopak k nedostatku některého z krevních elementů. V České republice je porucha krvetvorby ročně diagnostikována stovkám pacientů.

Diagnóza – vzácné krevní onemocnění

Onemocnění kostní dřeně má mnoho podob, a přestože jsou některá onemocnění zprvu bez charakteristických příznaků, mohou mít zásadní dopad na život. Pacienti se mohou potýkat například s pravou polycytémií.

Tento problém začíná poruchou krvetvorné buňky, následkem toho dochází ke zmnožení krevních elementů, navýšení vazkosti krve, a tím vzniká riziko nadměrné srážlivosti. Pravá polycytémie se může vyvinout také v asi nejznámější onemocnění spojené s poruchou kostní dřeně – v leukémii.

Co je to leukemie

Jedná se o zhoubná onemocnění krvetvorby a nejčastějším typem je chronická myeloidní leukemie, kterou lékaři v ČR diagnostikují přibližně až 100 lidem ročně. Při onemocnění enormně narůstá počet nemocných bílých krvinek, které nedokážou plnit svoji úlohu (bojovat s infekcí) a zároveň utlačují tvorbu dalších faktorů nezbytných pro správnou funkci krve.

Kdy je potřeba transplantace

Rozeznáváme několik typů leukémií, které se od sebe poměrně liší, ať už příznaky, prognózou nebo způsobem léčby. Některé jsou plně léčitelné. Mnohdy je však jedinou možností transplantace krvetvorných buněk, čímž je možné znovu obnovit proces krvetvorby a pacientovi doslova zachránit život.

Fotogalerie
3 fotografie