Nejvíce onemocnění způsobených pneumokoky je za loňský rok hlášeno z Prahy (45), Moravskoslezského (44) a Jihomoravského kraje (32). Zařazením vakcíny proti pneumokokovým onemocněním do doporučeného očkovacího kalendáře u dětí do jednoho roku vede dlouhodobě k snížení výskytu v cílové věkové skupině. Více jak 80 % všech evidovaných výskytů tak spadá do věkové kategorie osob ve věku 40 let a výše. 

Prevence u dětí přináší výsledky

Velmi pozitivní trend ve vývoji výskytu pneumokokových onemocnění u nejmenších dětí lze přičíst celorepublikovému programu prevence invazivních pneumokokových onemocnění a také skutečnosti, že rok 2016 byl již sedmým rokem od zavedení hrazeného očkování dětí konjugovanými vakcínami. Bohužel ani věkové skupině dětí do pěti let se pneumokokové onemocnění nevyhnulo. Za loňský rok bylo hlášeno třináct případů. 

Senioři jsou nejzranitelnější

Nejvyšší počet případů IPO byl v roce 2016 stejně jako v předchozích letech u osob nad 65 let. Celkem šlo o 163 případů. Pneumokok je častým původcem bakteriálních zápalů plic, které mívají u starších lidí komplikovanější průběh, následná rekonvalescence je zdlouhavá a nezřídka zůstávají trvalé následky. Prevenar 13 je pro seniory ve věku 65 plus zcela zdarma!