Odborníci se domnívají, že až 70 % pacientů s chronickou bolestí není léčeno vůbec nebo špatně. A přitom až 95 % lze léčit úspěšně.

Akutní bolest přímo souvisí s vyvolávající příčinou (třeba úraz) a je často spojena s dalšími reakcemi jako bušení srdce, zvýšený krevní tlak, pocení, úzkost atd. Léčba bývá efektivní, tj. bolest ustává, jakmile se tkáň zhojí.

Chronická (dlouhodobá) bolest ovlivňuje negativně kvalitu života nemocného. Působí mu fyzické utrpení, změnu nálad, poruchy spánku, omezení pracovní schopnosti. Někdy se bolest stává příčinou utrpení nemocného – platí to zejména pro bolest nádorovou. Léčba je složitější, a čím déle se s ní otálí, tím hlouběji se bolest zavrtává do paměti nervových buněk.

Otestujte se!

  • Trpíte denně nebo alespoň 4x týdně opakující se silnou bolestí?
  • Brání vám bolest v běžných aktivitách nebo omezuje váš kontakt s přáteli?
  • Navštívili jste již kvůli bolesti několik lékařů a nemáte pocit změny?
  • Pomáhají vám předepsané léky proti bolesti jen omezeně?
  • Budíte se bolestí a nemůžete spát?
  • Způsobuje vám bolest psychické potíže?
  • Působí vám bolest potíže v rodině?

Výsledek: Pokud odpovíte alespoň 2x ano, vaše bolest není možná vhodně léčena. Jste tak pravděpodobně jeden ze 70 % lidí, kteří v České republice trpí bolestí, a není jim poskytnuta odpovídající léčba. Zavolejte na Linku proti bolesti!

Z historie léčby bolesti

  • V době kamenné se používala stimulace bolestivého místa rybími kostmi
  • V Mezopotámii se bolest tišila šťávou lisovanou z makovic
  • Starověcí Řekové na bolestivá místa používali výboje elektrického úhoře (ryba, která dává elektrické šoky)
  • V roce 1804 objevil německý lékárník Friedrich Sertürner morfin a bolest jím tlumil 

VIDEO: Tato svičení pomáhají na bolesti zad.

Video
Video se připravuje ...

Cvičení na záda. Adam Balažovič

5 rad, jak si ulevit od bolesti kloubů

Revmatická onemocnění, kam se řadí i nejčastější z nich artritida, trápí více než 120 miliónů lidí na celém světě. Tedy více osob než kterékoli jiné choroby. Je to nemoc, která dokáže hodně znepříjemnit život, protože bolí.

Pokud trpíte revmatoidní artritidou, vaše dny mohou být velmi náročné. Přinášíme proto 5 tipů, jak zvládnout běžné denní aktivity s minimální bolestí a bez zbytečných ztrát energie.

1. Akční ráno

Klouby jsou při revmatoidní artritidě zatuhlé a bolí, zejména po delší době v klidu – třeba když ráno vstanete. Abyste svůj den dobře nastartovali, dopřejte si horkou sprchu. Neuškodí ani lehké cvičení nebo protáhnutí. Pokud máte nejvíc energie po ránu, zařaďte většinu denních úkolů na dopoledne, dokud se cítíte čerství a odpočatí.

2. Pohodlí i v práci

Jestliže vaše práce vyžaduje dlouhé stání na jednom místě, pořiďte si pěnovou podložku, kterou položíte na podlahu. Pokud naopak musíte při práci sedět, občas vstaňte a trošku se projděte. Dbejte na dobrou ergonomii práce – monitor počítače by měl být v úrovni vašich očí. Seďte s narovnanými zády a celými chodidly položenými na podlaze. Židle by měla zádům poskytovat pevnou oporu.

Tip pro vás: Odborníci ze serveru revmaticke-nemoci.cz doporučují vyzkoušet i jednoduchý protahovací cvik: Stoupněte si a spojte obě ruce za zády. Prohněte se v zádech tak, aby se lopatky co nejvíc přiblížily k sobě. Nakonec naopak pohybujte rameny dopředu tak, aby se lopatky maximálně oddálily.

3. Osvěžující šlofík

Když se cítíte unavení a přepracovaní, dopřejte si během dne půlhodinku spánku. Chvíle odpočinku vám pomůže se doslova restartovat a díky nově nabité energii budete mít dost síly až do večera.

4. Žádný spěch a stres

Při obstarávání běžných denních pochůzek, jako jsou nákupy, čistírna, banka, pošta, jednání na úřadech, si nechte o půl hodiny více času. Nebudete se tak cítit stresovaní a pod tlakem. Když nebudete muset spěchat, ocení to i vaše klouby a svaly, které nebudete tolik namáhat. Před návštěvou supermarketu si sepište seznam věcí, které musíte pořídit, ať pak zbytečně neběháte mezi regály.

5. Spánkové rituály

Dopřávejte si dostatek spánku. Objevte vlastní spánkové rituály: dejte si horké mléko, pak si před spaním umyjte obličej, vyčistěte si zuby. Choďte spát pravidelně ve stejnou dobu. Vykažte z ložnice veškerou elektroniku, jako jsou telefony, tablety, televize. Dvě hodiny před spaním nejezte, nekuřte ani nepijte kávu nebo alkohol.

 VIDEO: Pět způsobů, které vám mohou pomoci v boji s migrénou.

Video
Video se připravuje ...

Pět způsobů, které vám mohou pomoci v boji s migrénou iStock.com

Fotogalerie
9 fotografií