Své srdce ochráníte tím, když nebudete zanedbávat preventivní prohlídky u lékaře, správně se stravovat,  vyhnete se kouření, budete si držet optimální váhu a budete si hlídat krevní tlak. „Optimální hodnota tlaku krve je 120 – 130/70 – 85 mm,“ říká deníku Aha! MUDr. Jan Pelešeka, specialista působící v České společnosti pro hypertenzi. Tedy dejme tomu 130/70.  Cokoli nad hodnotu 140/90 už je tlakem příliš vysokým. 

Vysoký tlak trápí až 40 procent dospělých v České republice, u mužů je výskyt častější a třetina pacientů vůbec netuší, že hypertenzí trpí. Proto je velmi důležité znát hodnotu svého krevního tlaku. Měřit si ji můžete doma kvalitním tlakoměrem. Jen tak se dá předejít zdravotním problémům. Pokud trpíte cukrovkou,  vyskytuje se u vás až třicetkrát vyšší pravděpodobnost, že proděláte infarkt, a čtyřikrát vyšší pravděpodobnost, že proděláte mozkovou mrtvici!  

V posledních letech dramaticky ubylo lidí, kteří v nemocnicích zemřeli s akutním infarktem myokardu. Pojišťovny ovšem současné platí za jednoho pacienta s infarktem čím dál méně peněz. Není to ale tak, že by zdravotnická zařízení dostávala za lepší péči hůře zaplaceno. Úspor totiž například VZP dosáhla vytrvalým tlakem na snižovaní cen předražených kardiologických materiálů. 

VIDEO: Proč by děti moc neměly jíst kukuřičné lupínky

Video
Video se připravuje ...

Proč by děti moc neměly jíst kukuřičné lupínky 

Fotogalerie
2 fotografie