Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Trápí vás podzimní nachlazení? 4 rady, jak ho přemoci!

/
  • Zkuste nad bolestí v krku nejprve vyzrát přírodní  cestou!
    27. září 2017 ● 13:08

    Ráno mlha, odpoledne teploučko, že sundáme bundy a druhý den zima a déšť. Prostě klasické podzimní počasí, které s naším zdravím ale pořádně zatočí. Přinášíme pět tipů, jak bojovat s nachlazením.

  • 1.

    Pořádně odpočívejte

    Cítíte se unavení, nedospalí? Tak to je vaše tělo ideální »živnou půdou« pro bacily a viry. Naordinujte si odpočinek a spánek. Tělo se posílí a bude lépe odolávat. To byste rozhodně neměli podceňovat v případě, že vás už lehké nachlazení skolí. Z přechozených lehkých viróz se může později vyklubat něco horšího. Nejlépe se odpočívá ve vyvětraném prostoru a zvlhčeném vzduchu, který pomůže od bolesti a škrábání v krku.

    Zkuste nad bolestí v krku nejprve vyzrát přírodní cestou!
    Autor: iStock.com

  • 2.

    Hodně pijte

    Aby se organismus uzdravil, potřebuje dostatečnou hydrataci, a tak pitný režim nezanedbávejte. Kromě teplého čaje vám může pomoci i pití studených nápojů, které zmírňují otoky v krku. Vynechte příliš horké, sladké, kyselé a perlivé nápoje, které mohou dráždit. Pokud se ukáže, že vaše nachlazení je angína, využijte i kloktadla. Mohou pomoci zmírnit pocit bolesti i samotný zánět. Velmi účinný je roztok slané vody. Rozpusťte jednu čajovou lžičku v 250 ml vlažné vody, nálev z fenyklu či lékořice nechte před použitím zchladnout na pokojovou teplotu.

    Na otravný kašel je nejlepší si naordinovat správný čaj.
    Autor: Shutterstock.com

  • 3.

    Zkuste bylinky a podpořte imunitu

    Přirozeným pomocníkem při nachlazení mohou být různé bylinné nálevy a čaje. Zkuste například zázvor, lékořici nebo šalvěj. Účinné mohou být také lístky konopí. „Nálev z konopných lístků má antibakteriální účinky, které jsou při angíně velmi hodnotné. Stačí jednu až dvě čajové lžičky lístků zalít 250 ml vroucí vody a nechat přibližně 10 minut louhovat. K dochucení je vhodný zcela přírodní konopný sirup,“ říká odborník na konopí Jiří Stabla.

    Lipový čaj
    Autor: Shutterstock.com

  • 4.

    Jezte kvalitně

    Při nemoci vám určitě nepomohou těžká jídla a polotovary. Místo toho zařaďte brokolici, kapustu, květák, borůvky, potraviny s omega-3 mastnými kyselinami, panenské oleje nebo česnek. „Loupané konopné semínko je bohaté na esenciální mastné kyseliny včetně omega-3, které podporují správnou funkci celého organismu. Jsou vhodné nejen při léčbě, ale i prevenci mnoha onemocnění,“ vysvětluje Stabla. Vyhněte se hlenotvorným potravinám, jako jsou všechny mléčné výrobky. Dopřávejte si čerstvé šťávy z ovoce, zejména z toho s vysokým obsahem vitaminu C, jako jsou různé citrusové plody. Nevynechejte ani koření, zvláště to pálivé, které vás prokrví.

    Konopné semínko pomůže i při nachlazení.
    Autor: carunpharmacy

Dnešní horoskopy