Například vrcholoví sportovci, kteří mají pohybu nadmíru, tím naopak trpí. Potíže s klouby jim hrozí dřív než těm, kteří nedělají vůbec nic. Právě proto pečlivě dohlížejí na zdraví profesionálních sportovců také odborníci na pohybový aparát. Hýbete-li se často, ale špatně nebo provozujete-li nevhodný sport, následky se zkrátka zcela jistě dostaví. Neprospívá nárazové, jednostranné či nerovnoměrné zatěžování kloubů, stejně jako nepřiměřená zátěž.

A který je dobrý

Vhodný pohyb je takový, který protáhne většinu tělesných partií rovnoměrně. Je přirozený a tělu „podávaný“ v pravidelných menších dávkách. Doprovází ho odpočinek nebo relaxační aktivita, které jsou nutné na regeneraci. Právě přirozenost je důležitou vlastností zdravého sportu. Přirozená je pro člověka chůze, lehký běh, plavání. Parametry přirozeného sportu splňuje rekreační běžkování, jízda na kole, prospěšná jsou protahovací cvičení – jóga, pilates.

Jak se obléknete

Nedílnou součástí každého zdravého sportu je nejen technika, ale i vhodné oblečení. Oděv by měl být funkční, aby tělo chránil před prochladnutím, to není na klouby dobré. Zdravá obuv je taková, která zejména při běhu či chůzi zajistí nohám měkký došlap, tlumí nárazy, poskytne pohodlí a dostatečnou oporu.

Dvě varianty pohybu

Špatná varianta: čtrnáct dní sedíte u počítače a pak se rozhodnete běžet půlmaratón. Vyrazíte v botách, které vám věnoval kamarád a které vás trochu tlačí, na dlažbu v centru města. Když zchvácení doběhnete do cíle, stoupnete si do průvanu, aby vás ochladil. A pak už letíte zase k počítači, od něhož se dlouho nezvednete. Správná cesta je taková, že si každé ráno či obden zaběháte svým tempem dvacet až třicet minut, v odpovídajícím oděvu, kvalitních botách, po běhu se klidně při-
obléknete a věnujete pět minut lehkému protažení a uvolnění.

Pozor na zranění

Klouby byste ale měli šetřit i tak, že budete opatrní a budete se vyhýbat zranění. Pokud jste již nějaký úraz prodělali, věnujte péči správné rekonvalescenci. Po úrazu mohou totiž nastat nevratné traumatické změny. Při bolesti kloubům dopřejte odpočinek, úlevu v podobě masáže či promazání hřejivou mastí, zbytečně je nezatěžujte a je-li bolest dlouhodobějšího charakteru, vyhledejte odborníka.