1. Hýbejte se

Autor: Shutterstock

Sportujte, cvičte, neseďte u televize a u počítače, není-li to nutné. Procházky, pěší turistika, plavání, jóga, jízda na kole, to jsou ideální pohybové aktivity, které pomohou s bolestí zad zatočit, nemluvě o tom, že je to dokonalá prevence i účinná zbraň proti nadváze, která rovněž k bolestem zad významně přispívá.

2. Seďte správně

Ať již sedíte v kanceláři u počítače, u psacího stolu či u stolu jídelního, seďte „správně“. Nehrbte se, nedávejte nohu přes nohu, ani nohy pod sebe. Základem se kvalitní židle, která dobrou pozici zad při sedu podpoří. Při sedavé činnosti dělejte pravidelné přestávky, při nichž se projdete či protáhnete.

3. Ležte správně

Autor: Shutterstock

Důležitá pro záda v pohodě je i vhodná matrace. Pozor! Vybírejte ji s ohledem na vaši váhu, výšku, ale třeba také způsob, jakým nejraději spíte. Matraci si před koupí v obchodě vyzkoušejte! Dobrá matrace zajistí nejen bezbolestná záda, ale kvalitní spánek je předpokladem pro kvalitnější život vůbec.

4. Zavazadla i žehlení

Pro záda jsou pohromou těžká zavazadla nošená na jednom rameni. Vhodnější je batoh, který umožní rozložit zátěž na zádech rovnoměrně. Ubližuje jim ale i špatný postoj třeba při žehlení. Platí, že ke všem činnostem byste se měli stavět čelem, a to doslova. Tak, aby vaše páteř při dlouhodobější činnosti nebyla ve zbytečné rotaci.

Autor: Shutterstock

5. Zdánlivé drobnosti

Prevencí potíží může být i eliminace nepříznivých vlivů, jakými jsou také průvan či prochladnutí, špatné boty, vysoké podpatky. Patří sem i včasné řešení problémů, jako ochrana před dlouhodobým stresem atp. Ukazuje se totiž, že velký vliv na vznik chronické bolesti zad má právě psychický stav.

Statistika

› Bolestmi zad v průběhu svého života trpí až 80 % dospělých Čechů

› V ČR jsou bolesti zad důvodem jedné z pěti pracovních neschopností

› V rámci EU se potíže se zády týkají 120 milionů lidí

› Přímé náklady na léčbu dosahují v EU ročně bezmála čtvrt bilionu eur

› Až 72 % pacientů řeší tyto problémy léky proti bolesti

Autor: Shutterstock

Jaká je pomoc?

Pokud už vás záda bolí, určitě nepodstupujte žádné agresivní cvičení v posilovně s cílem se potíží zbavit. Pro okamžitou pomoc lze užít některý z analgetických léků, který pomůže od bolesti. Pokud problémy přetrvávají, určitě navštivte lékaře, který určí příčinu a navrhne odpovídající léčbu, vhodnou formu rehabilitace, pravidelné cvičení zaměřené na problematické partie, případně další opatření.