A přitom by to tak vůbec nemuselo být. „Na kolonoskopii (endoskopické vyšetření tlustého střeva) v rámci prevence (screeningu) chodí v současné době přibližně 33 % lidí, kteří na to mají nárok, a jde především o ženy,“ vypočítává MUDr. Štěpán Suchánek, Ph.D., ze zdravotnického zařízení Mediendo a dodává: „Nejvíce se tomuto vyšetření vyhýbají muži po padesátce. A to je škoda, protože v polovině případů přicházejí až v okamžiku, kdy už krvácejí z konečníku a nádor je v pokročilém stadiu.

Podle doktora Suchánka je kolorektální karcinom velmi dobře ovlivnitelný prevencí. Co to přesně znamená? „Nádor ve střevě roste pomalu, přibližně 10 let, a postupně se vyvíjí z přednádorových stadií (tzv. adenomových polypů). Když se při kolonoskopii na takový polyp přijde, tak se ihned odstraní a nádor tedy ani nevznikne,“ vysvětluje MUDr. Suchánek.

Od 50 let má každý nárok na vyšetření stolice na okultní (skryté) krvácení jednou za 1–2 roky. Od 55 let je hrazena screeningová kolonoskopie, která v případě normálního nálezu může být po 10 letech zopakována.

Pozitivní nález ve stolici při domácím testu je důvodem k provedení kolonoskopie. Stejně tak odstranění polypu je indikací ke kontrolnímu endoskopickému vyšetření v intervalu kratším než uvedených 10 let. „Osobně bych doporučil každému ve věku 55 let jít na kolonoskopické vyšetření,“ radí doktor Suchánek.

Proč se vlastně lidé tolik bojí vyšetření střev? „Může jít o to, že někdo z jejich okolí s tím má negativní zkušenost, oni sami trochu neopodstatněně očekávají bolestivý zákrok, a zejména u mužů převládá nechuť k vyšetření konečníkem,“ domnívá se doktor Suchánek.

Rajský plyn

Jde o inhalační analgezii, která uvede pacienta do příjemného polospánku, a při zákroku tak cítí pouze lehký tlak. Výhodou je, že po vyšetření pacient nemusí mít doprovod domů a může odjet i autem.

Varovné příznaky aneb Kdy rovnou na kolonoskopii

  • Pokud váš praktický nebo jiný lékař zjistí, že jste chudokrevní
  • Pokud očividně krvácíte z konečníku
  • Pokud hubnete bez jasné příčiny

Jaké je nejvhodnější pracoviště

  • Má dobré reference od známých či příbuzných
  • Patří mezi Centra pro screeningovou kolonoskopii, akreditovaná ministerstvem zdravotnictví
  • Má čekací doby kratší než 6 týdnů
  • Poskytuje možnost soukromí při odpočinku po zákroku a vhodné zázemí (dostatek toalet)
  • Je tam příjemný a zkušený personál
  • Nabízí možnost příplatku za vyšší komfort při vyšetření (např. rajský plyn jako anestetikum

Pozor: Nadstandardně vybavené pracoviště nemusí znamenat, že si zde vše platíte. Zjistěte si však, zda má smlouvu s vaší pojišťovnou, a pokud ano, tak máte screeningové vyšetření zdarma!

Videorozhovor s MUDr. Štěpánem Suchánkem, Ph.D.:

Fotogalerie
13 fotografií