Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Nečekaná pravda o pitném režimu: Co naše tělo opravdu potřebuje?

/
  • Pitný režim
    26. srpna 2017 ● 08:00

    Dva litry tekutin denně, počítá se jen čistá voda, pivo nás dostatečně zavodní, jídlo se nemá zapíjet… Taky už jste slyšeli podobná tvrzení o pitném režimu? Pozor! Jsou to mýty či polopravdy. Jak tedy správně pít?

  • 1.

    Něco se děje?

    Říká se, že zatímco bez jídla dokážeme přežít týdny, bez vody nastane smrt během tří dnů. Pravdou je, že naše tělo vodu potřebuje pro každičkou buňku, pro odplavování nečistot, pro energii, ale i pro krásu. Dehydratace může mít fatální následky a přichází velmi plíživě.

    Kdy poznat, že se něco děje? „Bolest hlavy a únava jsou pak prvotními znaky dehydratace, které mohou přerůst až v závažná zdravotní onemocnění,“ upozorňuje hlavní výživová specialistka Světa zdraví Monika Bartolomějová.

    Voda
    Autor: shutterstock.com

  • 2.

    Co prozradí moč?

    Odborníci tvrdí, že o stavu hydratace těla spolehlivě promlouvá frekvence močení. V ideálním případě bychom měli za den jít na malou zhruba 5x až 7x za den. Při dehydrataci je to mnohem méně, navíc s nepříjemnými projevy, např. pálením. Napoví také barva, která v případě dehydratace bývá jantarová a má výrazný pach.

    Žena na WC
    Autor: Shutterstock.com

  • 3.

    Počítají se limonády?

    Mimo kofeinových a alkoholických nápojů se počítají do pitného režimu všechny tekutiny, které za den přijmete. Ale pozor. „Všem typům nápojů s umělými sladidly a fruktózou se raději vyhněte,“ upozorňuje Monika Bartolomějová. Jednou z největších chyb je pití piva, které ve větším množství tělo dehydratuje, stejně jako víno.

    Limonáda s ledem
    Autor: archiv Blesku

  • 4.

    Dopiju se večer?

    Příjem tekutin se nedá dohnat. V momentě, kdy už se dostaví mírný pocit žízně, je tělo lehce dehydratované. „Při jejich nedostatku se můžeme cítit oteklí a odulí. Pleť šedne a ztrácí pružnost. Jednoznačnou spojitost s pitným režimem mají i některé zdravotní obtíže, například urologické,“ říká Monika Bartolomějová.

    V kanceláři, pokud je klimatizovaná, pijte raději trochu více. Klimatizace vás může dehydratovat, aniž byste si to uvědomovali.
    Autor: Shutterstock.com

  • 5.

    Jídlo nezapíjíme?

    Dalším z mýtů je tvrzení, že není dobré zapíjet jídlo. Naopak. Odborníci tvrdí, že voda je správným doplňkem k jídlu, pití navíc může pomoci při hubnutí. Pokud si totiž krátce před jídlem dopřejete sklenici ovocné nebo zeleninové šťávy ředěné vodou, bude pocit hladu menší, a sníte tím pádem menší porci.

    Jídlo
    Autor: iStock

  • 6.

    Tělo chce jen vodu?

    Tělo potřebuje pestřejší pitnou sestavu než jen čistou vodu, která by měla tvořit zhruba polovinu denního příjmu tekutin. Zbytek by se měl rozdělit mezi lehké minerální vody (max 0,5 litru), slabý (ne však černý) čaj a chybět by neměla ani sklenice čerstvé zeleninové nebo ovocné šťávy.

    Rozmarýnový ledový čaj
    Autor: archiv Blesku

  • 7.

    Dva litry denně? To sotva

    „Doplnit byste měli minimálně tolik tekutin, kolik jich během dne ztratíte v moči, dýcháním a pocením. Zlaté pravidlo zní: dospělý potřebuje minimálně 30 ml vody na 1 kg váhy denně,“ uvádí hlavní trenérka fitness pro ženy Markéta Brožová. Navíc velkou část tekutin dokáže doplnit i jídlo, není tedy nutné topit se v litrech vody.

    VIDEO: Chcete zhubnout rychleji? Zvyšte příjem tekutin!

    Video
    Video se připravuje ...

    Chcete zhubnout rychleji? Zvyšte příjem tekutin! Igor Hellebrandt

    Pitný režim
    Autor: Shutterstock

    Fotogalerie
    16 fotografií

Dnešní horoskopy