Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Bolesti zad: 4 důvody, proč vás tak trápí

/
  • Bolesti zad jsou civilizační chorobou.
    17. července 2017 ● 11:15

    Bolesti zad jsou civilizační chorobou. Pokud i vás trápí, přečtěte si čtyři důvody, proč k bolesti dochází a jak jí předcházet.

  • 1.

    Za bolesti může i stres

    Tělo a psychika jsou propojené více, než se zdá. Zásadní roli v tom hraje vegetativní nervový systém, který řídí většinu podvědomých procesů. Pokud jsme ve stresu, nervový systém automaticky zareaguje zvýšeným svalovým napětím. Dlouhodobé psychické zatížení nebo nevyřešené psychické problémy se pak mohou projevovat opakovanými bolestmi páteře, především v oblasti krční páteře a ramen.

    Bolesti zad jsou civilizační chorobou.
    Autor: profimedia.cz

  • 2.

    Nešahejte hned po prášcích

    Prášky jsou nejjednodušší okamžitou pomocí. Uleví, ale problém neřeší dlouhodobě. „Je třeba si uvědomit, že dlouhodobé užívání léků na bolest s sebou přináší řadu nežádoucích účinků,“ říká primářka Michaela Tomanová z Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí. Podle ní je rozhodně lepší upnout se k rehabilitaci. Správná metoda uleví i těm pacientům, kteří jsou léta »závislí« na prášcích.

    Na bolesti zad pomáhá cvičení a rehabilitace.
    Autor: scom, Léčebné lázně Bohdaněč

  • 3.

    Dejte pohybu čas

    Při prevenci bolestí páteře je důležité hýbat se a sportovat, ale s rozumem. Svalstvo i vaziva je potřeba zatěžovat postupně a správně. Každý z nás je jiný, má jinou genetiku včetně zvládání stresu, správný pohyb nám slouží nejen k procvičení pohybového aparátu, ale také se při něm produkují endorfiny. Při sedavém zaměstnání byste si měli pravidelně dopřát krátké přestávky, které umožní protáhnout ztuhlé a přetížené tělo. Pozornost byste měli věnovat také správnému sedu, který funguje i jako prevence bolestí například páteře.

    Pro aktivní pohyb můžete využít každou vhodnou příležitost. Například do práce a z práce jděte část cesty pěšky, místo využití výtahu jděte raději po schodech, a pokud je to možné, spíše než komunikaci přes počítač či telefon, preferujte osobní kontakt s kolegy.

    Nesprávný posed: Při dlouhém sezení na klasické kancelářské židli mohou bolet záda, protože se v ní křiví páteř.
    Autor: Foto: Foto scom, RÚ Brandýs nad Orlicí, Centrum zdravého sezení

  • 4.

    Na bolest si střádáme od dětství

    Za bolesti často může způsob života. Už děti ve školce se málo hýbou a jejich tělo je v nerovnováze. Problémy se v dalším životě nabalují. Mladí lidé se nepohybují tak, jak byla zvyklá generace jejich rodičů a prarodičů. Ti hodně chodili nebo třeba pracovali na zahradě. Pokud se nehýbete, ale pořád jen sedíte třeba u televize nebo počítače, je už v mladém věku biomechanická nerovnováha těla veliká. Není proto výjimkou, že značné problémy s páteří mají lidé už okolo dvaceti. 

    Bolesti zad jsou civilizační chorobou.
    Autor: profimedia

Dnešní horoskopy