Jestli je či není skladování a příprava jídel v hliníkových nádobách zdravotním rizikem, řešil opět nedávno německý Spolkový úřad pro hodnocení rizik (BfR). Zaměřil se na čtyři hliníkové misky, které obsahovaly kečup nebo kyselé zelí.

Právě kyselé potraviny způsobují uvolňování hliníku z nádob. Všechny výrobky při testech propadly, protože by se z nich do těla dostalo výrazně více hliníku, než je zdrávo. Dávat pozor si člověk musí i s hliníkovým nádobím. Problém může nastat při ohřívání v mikrovlnce nebo opékání jídla na ohni v oblíbených grilovacích miskách.

Už dříve úřad upozorňoval na negativní vliv hliníku na lidské zdraví. Pokud se totiž dostane do těla, ukládá se v plicích, játrech, mozku či ledvinách. Vědci také zjistili, že může být jedním ze spouštěčů Alzheimerovy nemoci či rakoviny prsu. U těhotných žen zase proniká placentou do plodu. Výrobci hliníkového nádobí by ale zajisté na to měli opačný názor...

„Že hliník je pro zdraví nebezpečný, o tom pochyby nejsou. Ta debata se vede o tom, do jaké míry se hliník z alobalu, z hliníkového nádobí či z hliníkových příborů a při jakém typu používání může uvolňovat,“ vysvětluje, kde je jádro pudla, europoslanec Pavel Poc (53, ČSSD).

„Nebude asi sporu o tom, že v takovém nádobí nebude vhodné vařit, pokud to samozřejmě není hliník pokrytý nějakou keramikou,“ dodal Poc, který se bezpečností potravin zabývá. Ten osobně dlouhodobé skladování potravin v hliníkových miskách, ale ani v alobalu nedoporučuje. S varováním německých kolegů tak zcela nesouhlasí profesor Richard Koplík z Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT.

„Pokud v miskách bude polotuhá nebo kapalná kyselá hmota, tedy ovocné šťávy, protlaky, kečup a podobně, která obsahuje organické kyseliny, nějaké stopy hliníku se do těla dostat mohou. Ale nemyslím si, že by to bylo nějak zvlášť alarmující,“ řekl Koplík deníku Aha!

Riziko však hrozí při dlouhodobém skladování v takových obalech. Muselo by se však jednat o horizont několika let. Jak moc jsou ale nebezpečné hliníkové folie a tácky při grilování?

„Pokud se vám část fólie nepřilípne na grilované jídlo, že to s tím sníte, tak ne. Tady bych se spíše obával mechanického poškození sliznice tou fólií,“ uzavírá profesor Koplík.

Hliník do těla dostáváme i jiným způsobem než z hliníkového nádobí. Obsahují ho i některé potraviny jako například chléb a pečivo, houby, špenát či ředkvičky, čaj a kakao a některá kojenecká výživa. Hliník se do lidského těla – a to v daleko větším množství než z hliníkového nádobí – dostává také prostřednictvím některých léků.

Fotogalerie
4 fotografie